ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το Fascia Training μπορεί να βοηθήσει να ζήσουμε με λιγότερο πόνο

08 September 2023, 16:00

images

Εάν έχετε αντιμετωπίσει δυσκαμψία και πόνο στο πρόσφατο παρελθόν, μπορεί να έχετε ακούσει για το Fascia Training- μια προσέγγιση άσκησης που πολλοί personal trainers ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να κάνουν-. Μέσω αυτού του είδους προπόνησης, ασκείστε για να βελτιώσετε την υγεία της περιτονίας σας, ενός «συνδετικού κρίκου» που συγκρατεί τα όργανα, τους μύες, τα οστά και τους ιστούς του σώματος στη θέση τους.

Αυτός ο εύκαμπτος ιστός, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ιδιοδεκτικότητα - την ικανότητα του σώματος να αισθάνεται την κίνηση, τη δράση και τη θέση του - και έτσι βοηθά στον συντονισμό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το δίκτυο της περιτονίας περιέχει περίπου 250 εκατομμύρια νευρικές απολήξεις, σύμφωνα με τον Δρ Robert Schleip στο ιατρικό βιβλίο του 2020 «Fascia, Function, and Medical Applications».

Οι ασκήσεις για να χαλαρώσει η σφιχτή περιτονία, είναι η βάση για το Fascia Training και μπορεί να βοηθήσει τους περισσότερους ανθρώπους, δήλωσε η personal trainer Liz Barnet Simmons, διευθύντρια ανάπτυξης επωνυμίας και επιχειρηματικής ανάπτυξης στο SportsMed Physical Therapy στο Glen Rock, New Jersey.

Ίσως η πιο γνωστή μέθοδος εκγύμνασης της περιτονίας, είναι η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση, κατά την οποία ασκείται πίεση στον ιστό, κάνοντας μασάζ ή με τη χρήση μίας μπάλας. Αυτή η τεχνική μπορεί να ανακουφίσει τη δυσκαμψία και τις συμφύσεις, καθώς και να μειώσει το πρήξιμο.

Οι αργές, δυναμικές διατάσεις - στις οποίες κινείστε αντί να παραμένετε σταθερά σε μια θέση - είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία της περιτονίας. Παραδείγματα τέτοιου είδους ασκήσεων, περιλαμβάνουν περπάτημα, squats και κυκλικές κινήσεις των χεριών. Δεδομένου ότι η περιτονία υφίσταται σε αλυσίδες σε όλο το σώμα, αυτές οι διατάσεις θα πρέπει να ενσωματώνουν όσο το δυνατόν περισσότερη από μια δεδομένη αλυσίδα του ιστού, είπε η Barnet Simmons.

Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ακούτε και το σώμα σας. «Το σώμα σας είναι διαισθητικό», είπε η Barnet Simmons. «Επομένως, κινηθείτε με έναν τρόπο που αισθάνεστε καλά».

Σχετικά Άρθρα