ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι προκαλεί την αύξηση βάρους χαμηλά στην κοιλιά

16 Δεκεμβρίου 2022, 16:00

images

Το FUPA είναι ένας όρος για το "λίπος της ανώτερης ηβικής περιοχής". Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν λίπος γύρω από την κάτω κοιλία, το οποίο είναι το πιο δύσκολο είδος λίπους για να χάσουν.

Το να υπάρχει μια μέτρια ποσότητα λίπους στην ανώτερη ηβική περιοχή είναι φυσιολογικό. Το λίπος σε αυτή την περιοχή μπορεί να αναπτυχθεί κατά την εφηβεία ως φυσικό μέρος της ανάπτυξης του σώματος. Τα γυναικεία σώματα έχουν γενικά υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους από τα ανδρικά και διανέμουν μεγαλύτερο ποσοστό του γύρω από την περιοχή του ισχίου.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του μεγέθους του FUPA, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης βάρους και των αλλαγών στην κατανομή του σωματικού λίπους.

Καθώς ένα άτομο μεγαλώνει, είναι φυσιολογικό το σώμα να αρχίσει να κρατά περισσότερο λίπος γύρω από το στομάχι από ό, τι σε άλλες περιοχές του σώματος. Ορισμένες αλλαγές στη ζωή, όπως η εμμηνόπαυση, σχετίζονται με την αύξηση του σωματικού βάρους και τις αλλαγές στην κατανομή του σωματικού λίπους.

Οι ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες κερδίζουν κατά μέσο όρο μισό με ένα κιλό σωματικού βάρους ανά έτος. Αυτός ο ρυθμός αύξησης βάρους μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να αναπτύξουν υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία καθώς γερνούν. Η παχυσαρκία έρχεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου, μεταξύ άλλων καταστάσεων υγείας.

Οι άνθρωποι μπορούν να ταξινομήσουν το λίπος της κοιλιάς, είτε ως υποδόριο είτε ως σπλαχνικό, ανάλογα με το πού το αποθηκεύει το σώμα. Το υποδόριο λίπος κάθεται ακριβώς κάτω από το δέρμα σε όλο το σώμα. Επιπλέον, το σπλαχνικό λίπος βρίσκεται στην κοιλιακή κοιλότητα μεταξύ των οργάνων.

Μελέτες έχουν συνδέσει το σπλαχνικό λίπος με αυξημένο κίνδυνο αρκετών ασθενειών. Αυτό το λίπος απελευθερώνει περισσότερες επιζήμιες ορμόνες και πρωτεΐνες στο σώμα από το λίπος αλλού. Αυτές οι ουσίες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή χαμηλού επιπέδου, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και να προκαλέσουν συστολή των αιμοφόρων αγγείων και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Στην περίπτωση της ανώτερης ηβικής περιοχής, το λίπος είναι ακριβώς κάτω από το δέρμα, επομένως είναι υποδόριο λίπος και όχι επιβλαβές σπλαχνικό λίπος. Ωστόσο, η ανάπτυξη περισσότερο FUPA μπορεί να υποδηλώνει γενική αύξηση βάρους, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει σπλαχνικό λίπος. Η παρουσία σπλαχνικού λίπους μπορεί επίσης να προκαλέσει την προεξοχή της κάτω περιοχής της κοιλιάς, κάνοντας μια FUPA να φαίνεται πιο εμφανής.

Είναι σημαντικό να δεχτούμε ότι το σώμα θα αλλάξει φυσικά με την ηλικία. Ωστόσο, οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν αυτές τις αλλαγές και, εάν είναι απαραίτητο, να κάνουν προσαρμογές στη διατροφή και την άσκησή τους για να αποφύγουν τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με την υπερβολική αύξηση βάρους.


Σχετικά Άρθρα