ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συγχρονισμός εγκεφάλων σε ενήλικες και βρέφη που παίζουν

18 Φεβρουαρίου 2020, 16:05

images

Αν συνηθίζετε να παίζετε με το μωρό σας, έχει ενδιαφέρον να γνωρίζετε ότι, κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, συγχρονίζονται οι εγκέφαλοί σας και αυτό κάνει πολύ καλό τόσο στο βρέφος όσο και στον ενήλικο!

Όπως υποστηρίζουν ερευνητές από το Princeton University, το παιχνίδι με ένα βρέφος που δεν μιλάει ακόμα και ως εκ τούτου η επικοινωνία του περιορίζεται σε βλέμματα, κινήσεις και χαμόγελα, ενεργοποιεί συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύτταρα που συγχρονίζουν τα κύματα τα οποία εκπέμπονται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Παιδί και γονιός είναι σαν να επικοινωνούν κυριολεκτικά στο ίδιο μήκος κύματος, και μέσω της συνεχούς οπτικής επαφής (eye contact) καταφέρνουν να γνωρίζουν τις κινήσεις που θέλουν να κάνουν και τι αρέσει στον καθένα. Έτσι άλλωστε καταφέρνουν να παίζουν μαζί ενώ δεν υπάρχει συνεννόηση με τον τρόπο που την εννοούμε οι ενήλικες ή και τα παιδιά σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Η όλη διαδικασία είναι μια εξαιρετική κίνηση ενδυνάμωσης της σχέσης με το βρέφος, αλλά και μια καλή ευκαιρία για τον ενήλικα να εξασκήσει ένα είδος fitness καθαρά εγκεφαλικό και άκρως ωφέλιμο, λένε οι ειδικοί.

Η Δρ Elise Piazza είναι καθηγήτρια στο Princeton Neuroscience Institute και επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science. Για να ολοκληρωθεί η μελέτη χρησιμοποίησαν 42 βρέφη και νήπια μαζί με τις μητέρες τους τους οποίους παρακολούθησαν επί ώρες ενώ έπαιζαν με ειδικό μηχάνημα που ονομάζεται "σπεκτροσκόπιο". 

Η όλη διαδικασία παρουσίασε επιμέρους δυσκολίες αλλά μετά από μήνες κατάφεραν να έχουν στα χέρια τους συγκεκριμένες μετρήσεις από τα εγκεφαλικά κύματα που εκπέμπουν οι εγκέφαλοι παιδιών και ενηλίκων όταν αλληλεπιδρούν!

Σχετικά Άρθρα