ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς το σώμα εμποδίζει την απώλεια υπερβολικού βάρους

31 Ιανουαρίου 2022, 09:00

images

Η μεταβολική προσαρμογή συμβαίνει όταν το σώμα μας προσαρμόζεται για να μειώσει το μεταβολικό μας ρυθμό ηρεμίας (RMR). Το RMR είναι ο αριθμός των θερμίδων που  χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργεί σωστά και να διατηρεί το βάρος, εξήγησε η Caroline West Passerrello , MS, RDN, LDN, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, καθώς και συντονίστρια και εκπαιδεύτρια στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

"Αυτό το ποσοστό είναι διαφορετικό για τον καθένα και αλλάζει στη διάρκεια της ζωής μας, καθώς βασίζεται σε παράγοντες όπως η ηλικία, το ύψος, το βάρος, το επίπεδο δραστηριότητας και η σύσταση του σώματος", είπε η Passerrello και συνέχισε...

«Γνωρίζουμε από έρευνα ότι το RMR αλλάζει με την απώλεια βάρους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές μεταβλητές που καθορίζουν εάν η αλλαγή στο RMR είναι κλινικά σημαντική και εάν η αλλαγή σε RMR θα συνεχιστεί μόλις σταθεροποιηθεί το βάρος ενός ατόμου».

Ο Andy De Santis, διαιτολόγος και ειδικός στην απώλεια βάρους με έδρα το Τορόντο του Καναδά, επισήμανε ότι η μεταβολική προσαρμογή ισοδυναμεί με την ιδέα της «επιβράδυνσης»  του μεταβολισμού σας ως απάντηση στον περιορισμό των θερμίδων και την απώλεια βάρους.

Ένα μικρότερο σώμα τείνει να ξοδεύει λιγότερη ενέργεια σε ηρεμία. "Το φαγητό απαιτεί ενέργεια για να αφομοιωθεί, επομένως όταν πέφτουν τόσο η πρόσληψη τροφής όσο και το βάρος, το ίδιο συμβαίνει και με την ποσότητα ενέργειας που ξοδεύει το σώμα σας σε καθημερινή βάση" εξηγεί.

«Η ιδέα ότι μερικοί άνθρωποι επηρεάζονται από τη μεταβολική προσαρμογή περισσότερο από άλλους και ότι στη συνέχεια θα μπορούσε να παρατείνει τον χρόνο που χρειάζονται για να χάσουν βάρος διαφορετικοί άνθρωποι είναι ενδιαφέρουσα και θα μπορούσε να είναι μία από τις πολλές μεταβλητές που εξηγούν τα διαφορετικά ποσοστά επιτυχίας/ τη διαφορετική διάρκεια της περιόδου προσπάθειας απώλειας βάρους», είπε ο De Santis.

Αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό για κάποιον που αισθάνεται ότι οι προσπάθειές του να χάσει βάρος είναι σημαντικές, "αλλά εκ του αποτελέσματος δεν υπάρχει καμία αλλαγή, δεδομένου ότι η μεταβολική προσαρμογή παίζει ρόλο στην επιτυχία της απώλειας βάρους ακόμα και όταν η πρόσληψη θερμίδων είναι υψηλή", κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα