ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς θα μπορούσε να προληφθεί το φαινόμενο γιο-γιο

29 Μαρτίου 2023, 10:00

images

Πολλοί άνθρωποι που έχουν κάνει δίαιτα είναι εξοικειωμένοι με το φαινόμενο γιο-γιο: Mετά τη δίαιτα, τα κιλά επανέρχονται γρήγορα. Ερευνητές από το Max Planck Institute for Metabolism Research και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ανακάλυψαν τώρα ότι η επικοινωνία στον εγκέφαλο ποντικιών αλλάζει κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας: Τα νευρικά κύτταρα που επηρεάζουν το αίσθημα της πείνας λαμβάνουν ισχυρότερα σήματα, έτσι ώστε τα ποντίκια να τρώνε πολύ περισσότερο μετά τη δίαιτα και να παίρνουν βάρος πιο γρήγορα. 

Μακροπρόθεσμα, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη φαρμάκων για την πρόληψη αυτής της ενίσχυσης και να βοηθήσουν στη διατήρηση του μειωμένου σωματικού βάρους μετά τη δίαιτα.

"Οι ερευνητές εξέτασαν κυρίως τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις μετά τη δίαιτα. Θέλαμε να δούμε τι αλλάζει στον εγκέφαλο μακροπρόθεσμα", εξηγεί ο Henning Fenselau, ερευνητής στο Max Planck Institute for Metabolism Research, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Σύμφωνα με το Science Daily, για το σκοπό αυτό, οι ερευνητές έβαλαν τα ποντίκια να ακολουθήσουν μία δίαιτα και αξιολόγησαν ποια κυκλώματα στον εγκέφαλο άλλαξαν. Συγκεκριμένα, εξέτασαν μια ομάδα νευρώνων στον υποθάλαμο, τους νευρώνες AgRP, οι οποίοι είναι γνωστό ότι ελέγχουν το αίσθημα της πείνας. Κατάφεραν να δείξουν ότι οι νευρωνικές οδοί που διεγείρουν τους νευρώνες AgRP, έστειλαν αυξημένα σήματα όταν τα ποντίκια έκαναν δίαιτα. Αυτή η βαθιά αλλαγή στον εγκέφαλο θα μπορούσε να ανιχνευθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη δίαιτα.

Οι ερευνητές κατάφεραν επίσης να αναστείλουν επιλεκτικά τις νευρικές οδούς σε ποντίκια που ενεργοποιούν τους νευρώνες AgRP. Αυτό οδήγησε σε σημαντικά μικρότερη αύξηση βάρους μετά τη δίαιτα. «Αυτό θα μπορούσε να μας δώσει την ευκαιρία να μειώσουμε το φαινόμενο γιο-γιο», λέει ο Fenselau. "Μακροπρόθεσμα, στόχος μας είναι να βρούμε θεραπείες για ανθρώπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατήρηση της απώλειας σωματικού βάρους μετά τη δίαιτα. Για να το πετύχουμε αυτό, συνεχίζουμε να διερευνούμε πώς θα μπορούσαμε να εμποδίσουμε τους μηχανισμούς που μεσολαβούν στην ενίσχυση των νευρικών οδών και στους ανθρώπους."

"Αυτή η εργασία ενισχύει την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα διαγράμματα νευρωνικής σύναψης ελέγχουν την πείνα. Είχαμε αποκαλύψει προηγουμένως ένα βασικό σύνολο νευρώνων που συνάπτονται σωματικά και διεγείρουν τους νευρώνες πείνας AgRP. 

Στην παρούσα μελέτη μας, διαπιστώνουμε ότι η σύνδεση φυσικού νευροδιαβιβαστή μεταξύ αυτών των δύο νευρώνων, σε μια διαδικασία που ονομάζεται συναπτική πλαστικότητα, αυξάνεται σημαντικά με τη δίαιτα και την απώλεια βάρους, και αυτό οδηγεί σε μακροχρόνια υπερβολική πείνα», σχολιάζει ο συν-συγγραφέας Bradford Lowell από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.


Σχετικά Άρθρα