ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στο απότομο αδυνάτισμα ακόμα κι αν κάνουμε πολλή γυμναστική...

25 Ιανουαρίου 2024, 09:00

images

Η τακτική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να μάς βοηθούν να χάσουμε κιλά όταν το χρειαζόμαστε αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που η απώλεια του βάρους γίνεται απότομα και χωρίς να συνάδει με τις προσπάθειες που καταβάλουμε... Τότε, λένε οι ειδικοί, αντί να χαιρόμαστε για τα ανέλπιστα αποτελέσματα, πρέπει να εξετάζουμε αν όλα είναι καλά με την υγεία μας!

Όπως αναφέρει μάλιστα η μελέτη που εκπόνησαν στο Dana-Farber Cancer Institute, το αδυνάτισμα που συμβαίνει χωρίς να προσπαθήσουμε αρκετά γι' αυτό, συνδέεται πολλές φορές με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως είναι είναι καρκίνοι του γαστρεντερικού συστήματος, του παγκρέατος, λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα κ.ά.

"Εάν χάνετε συνεχώς κιλά χωρίς να προσπαθείτε περισσότερο, πρέπει να πάτε στο γιατρό σας για ένα τσεκ απ", αναφέρει χαρακτηριστικά ο ερευνητής Brian Wolpin, MD, MPH, διευθυντής του Κέντρου Γαστρεντερικών Καρκίνων Dana-Farber και διευθυντής του Hale Family Center for Pancreatic Cancer Research.

Τα αποτελέσματα της μελέτης του ίδιου και των συνεργατών του, δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο τεύχος της Journal of the American Medical Association on January (JAMA) και ήρθαν να επιβεβαιώσουν προηγούμενες επιστημονικές εργασίες.

"Μερικές φορές η απώλεια βάρους συνδέεται με πιο έντονη και συχνή άσκηση και δραματική μείωση των θερμίδων, κάτι που σε ορισμένους κάνει καλό. Ωστόσο, όταν γυμνάζεστε όπως συνήθως και τρώτε λίγο ως πολύ όπως συνήθως, αλλά χάνετε συνεχώς κιλά, πρέπει να πάτε για γενικές εξετάσεις", προσθέτει ο ίδιος.

Η εργασία διεξήχθη με σύγκριση των στοιχείων από 157.474 συμμετέχοντες σε δύο μεγάλες μελέτες: Την Nurses' Health Study που ξεκίνησε από το 1976 και συνεχίζεται με καταγραφή στοιχείων μέχρι σήμερα και την Health Professionals Follow-Up Study που διεξήχθη μεταξύ ανδρών λειτουργών της Υγείας στις ΗΠΑ από το 1986 και μετά, όταν οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 40 και 75 ετών. Σε αυτήν οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2016.

Όλοι ανέφεραν το σωματικό τους βάρος κάθε 2 χρόνια, απαντώντας σε ένα εκτενές ερωτηματολόγιο όπου συμπεριλαμβάνονταν και ερωτήσεις για το επίπεδο άσκησης και το είδος της διατροφής που ακολουθούσαν. Σε αυτό άλλωστε κατέγραφαν και τις αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες αλλά και τις αλλαγές στην καθημερινή σωματική δραστηριότητα κάθε 4 χρόνια.

Η συγκριτική μελέτη όλων των στοιχείων μετά από δεκαετίες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν η απώλεια βάρους είναι απότομη χωρίς να αλλάξουμε το επίπεδο άσκησης και την αυστηρότητα της δίαιτας, τότε πρέπει να εξεταζόμαστε προληπτικά για να αποκλείσουμε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σχετικά Άρθρα