ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πότε παχαίνουν ευκολότερα τα παιδιά και γιατί;

13 Μαΐου 2022, 09:00

images

Είναι ευρέως γνωστό ότι στις δυτικές χώρες, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα το καλοκαίρι. Οι αιτίες περιλαμβάνουν αλλαγές στη σωματική δραστηριότητα και τη διατροφή των παιδιών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των καλοκαιρινών διακοπών. Ωστόσο, σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Physiology, επιστήμονες από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι αυτή η «παχυσαρκία» του καλοκαιριού πηγάζει από μια άλλη απροσδόκητη αιτία: Τα παιδιά μεγαλώνουν γρηγορότερα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς παρά το καλοκαίρι. 

Η Δρ Jennette P Moreno, επίκουρη καθηγήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο Παιδικής Διατροφής USDA/ARS, Baylor College of Medicine στο Χιούστον, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στατιστικά αποτελέσματα από τη μελέτη τους το 2013, όπου παρακολούθησαν 3588 παιδιά τα οποία ξεκίνησαν το νηπιαγωγείο το Σεπτέμβριο του 2005, σε οποιοδήποτε από τα 41 σχολεία στη σχολική περιφέρεια Fort Bend γύρω από την πόλη Sugar Land στο Τέξας. Παρακολούθησαν αυτά τα παιδιά, που ήταν 5 έως 6 ετών στην αρχή, μέχρι το φθινόπωρο που ακολούθησε την ολοκλήρωση της Δ' τάξης του δημοτικού σχολείου, 5 χρόνια αργότερα. Οι νοσηλευτές μετρούσαν το ύψος και το βάρος κάθε παιδιού δύο φορές το χρόνο, στα μέσα Σεπτεμβρίου και στα μέσα Απριλίου.

Η κατακόρυφη ανάπτυξη των παιδιών, σύμφωνα με τη μελέτη, συνέβαινε σε συγκεκριμένη εποχή: Το ύψος των παιδιών αυξήθηκε γρηγορότερα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς από ό,τι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με μέση διαφορά ρυθμού 0,055 cm/μήνα. Ως αποτέλεσμα, τα γραφήματα για τη γραμμική ανάπτυξη σε βάθος χρόνου δείχνουν ένα οδοντωτό μοτίβο, με αποκορύφωμα  την άνοιξη και μειώσεις το φθινόπωρο. Αυτό το έλλειμμα στην κατακόρυφη ανάπτυξη το καλοκαίρι ήταν μεγαλύτερο για «χρόνια υπέρβαρους ή παχύσαρκους» με συνολικά περίπου -0,1 cm/μήνα μικρότερη αύξηση το καλοκαίρι σε σχέση με το σχολικό έτος.

Ο ρυθμός αύξησης βάρους δεν διέφερε μεταξύ των εποχών. Όμως, ο τελευταίος συνδυασμός μοτίβων ύψους και βάρους καθιστούσε το ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) μεγαλύτερο το καλοκαίρι, ενώ η πιθανότητα για παχυσαρκία αυξανόταν απότομα κάθε καλοκαίρι.

"Παρά το αυξανόμενο μοτίβο ύψους που δείχνει μεγαλύτερη αύξηση ύψους κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, αυτό επηρέασε το ΔΜΣ πιο έντονα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και των διακοπών από ό,τι κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, με την αύξηση βάρους να παρουσιάζει σταθερή αύξηση κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς", δήλωσε η συγγραφέας Δρ Debbe Thompson, ερευνήτρια Διατροφολόγος USDA/ARS και καθηγήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο Παιδικής Διατροφής USDA/ARS στο Baylor College of Medicine.


Σχετικά Άρθρα