ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι ρυθμοί άσκησης μειώθηκαν δραματικά κατά την πανδημία

03 September 2022, 09:00

images

Αδιαμφισβήτητα, η πανδημία της COVID-19 μείωσε τη σωματική μας δραστηριότητα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο , εξέτασαν τις παγκόσμιες τάσεις στη σωματική δραστηριότητα, μετρώντας τον αριθμό βημάτων στο διάστημα των δύο χρόνων, μετά την έναρξη της πανδημίας. Ο αριθμός των βημάτων, ήταν σαφώς χαμηλότερος στις αρχές της πανδημίας, σε σύγκριση με τα προ-πανδημικά επίπεδα και παρέμεινε χαμηλότερος για τα δύο πρώτα χρόνια της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, διαπίστωσε η ομάδα μελέτης.

«Καθώς η πανδημία σε όλο τον κόσμο επιμένει, η κατανόηση των μακροπρόθεσμων συνεπειών της στη σωματική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο καρδιολόγος και συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Geoffrey Tison κι επίκουρος καθηγητής στο Καρδιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου. Οι οδηγίες άσκησης για τους Αμερικανούς, απαιτούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα, όπως περπάτημα, ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας.

Οι ερευνητές, χρησιμοποίησαν ανώνυμα, μεμονωμένα δεδομένα από τον Ιανουάριο του 2019 έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2020 από μια εφαρμογή υγείας και ευεξίας για smartphones. Τα δεδομένα, περιελάμβαναν περισσότερες από 140 εκατομμύρια ημερήσιες μετρήσεις καταμέτρησης βημάτων που παρέχονται από περισσότερους, από 1,25 εκατομμύρια χρήστες, από περισσότερες, από 200 χώρες και περιοχές.

Η ερευνητική ομάδα, βρήκε ρυθμό 5.323 βημάτων την ημέρα κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους 2019. Ο μέσος αριθμός βημάτων από το Νοέμβριο του 2021 έως το Φεβρουάριο του 2022, ήταν χαμηλότερος για όλες τις ηπείρους σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο 90 ημερών το 2019-2020. Στην ίδια χρονική περίοδο Νοεμβρίου - Φεβρουαρίου για το 2020-2021, τα επίπεδα ήταν επίσης χαμηλότερα για όλες τις ηπείρους, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

Η καλύτερη περίοδος ανάκαμψης για την αύξηση του αριθμού των βημάτων παγκοσμίως, ήταν το Μάιο έως το Νοέμβριο του 2021, με 4.997 βήματα ημερησίως, αλλά αυτό ήταν ακόμα 10% χαμηλότερο από το ίδιο χρονικό διάστημα το 2019. Οι μετρήσεις βημάτων, ανέκαμψαν περισσότερο στη Βόρεια Αμερική, όπου παρέμειναν 4 % χαμηλότερα και στην Ευρώπη, όπου παρέμειναν 14% χαμηλότερα. Τα λιγότερα, ανέκαμψαν στη Νότια Αμερική και την Ασία.

«Τα μοτίβα ανάκτησης του αριθμού βημάτων, φαίνεται να αντικατοπτρίζουν τις περιφερειακές διαφορές στο χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων της μόλυνσης από την COVID-19 και μπορεί επίσης να συσχετίζονται με αλλαγές στις περιφερειακές πολιτικές κοινωνικής απόστασης και τη διαθεσιμότητα εμβολιασμού», δήλωσε ο Tison.

«Αυτές οι γνώσεις, μπορεί να βοηθήσουν στην ενημέρωση για τη δημόσια υγεία και τις αποφάσεις περιφερειακής πολιτικής για την εξισορρόπηση των απαραίτητων προσπαθειών για τον μετριασμό της μόλυνσης, διατηρώντας παράλληλα την πρόσβαση στη σωματική δραστηριότητα και άλλους σημαντικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας», προσέθεσε ο Tison. Στόχος είναι, μια σταδιακή επιστροφή στα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας πριν από την πανδημία σε όλο τον κόσμο.



Σχετικά Άρθρα