ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μόλις μερικά λεπτά έντονης δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου

02 Ιανουαρίου 2023, 09:00

images

Λίγα λεπτά άσκησης μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της υγείας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η έρευνα , που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine, υποδηλώνει ότι οι σύντομες εκρήξεις έντονης κίνησης σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με το NBC News, για τη μελέτη, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ ανέλυσαν μια συλλογή δεδομένων από περίπου 25.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο με συσκευές καρπού που παρακολουθούσαν την κίνησή τους. Οι ερευνητές εξέτασαν φυσιολογικά δεδομένα που κατέγραψαν οι συσκευές σε διάστημα μιας εβδομάδας. Επέλεξαν συμμετέχοντες που είπαν ότι δεν ασκούνταν ή αθλούνταν και έκαναν έναν ή λιγότερους ψυχαγωγικούς περιπάτους την εβδομάδα.

Ωστόσο, το 89% αυτών των ανθρώπων, σύμφωνα με την ανάλυση, εξακολουθούν να ασκούν καθημερινές δραστηριότητες, όπως το ανέβασμα σκαλοπατιών, το τρέξιμο για το λεωφορείο ή η μεταφορά βαρέων ειδών παντοπωλείου. Οι ερευνητές όρισαν αυτόν τον τύπο κίνησης που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό ως «έντονη δραστηριότητα».

Μόλις ένα έως δύο λεπτά τέτοιας δραστηριότητας τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, συσχετίστηκε με έως και 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια επτά ετών, σε σχέση με τα άτομα που δεν έκαναν έντονη δραστηριότητα. Ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακή νόσο, μειώθηκε ακόμη περισσότερο: έως και 49%.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 62, επομένως οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τα επίπεδα δραστηριότητάς τους την εβδομάδα που μελετήθηκαν ήταν αντιπροσωπευτικά του τρόπου ζωής τους συνολικά.

Η μελέτη εξέτασε επίσης μια ομάδα 62.000 ατόμων που ασκούνταν τακτικά και είχαν διαλείπουσες εκρήξεις έντονης δραστηριότητας στην καθημερινή τους ζωή, και παρομοίως βρήκε χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με άτομα που δεν ασχολούνταν με καμία έντονη δραστηριότητα.

«Κερδίζουμε πολλά για το χρόνο που επενδύσαμε σε έντονη σωματική δραστηριότητα, γιατί θα μπορούσε να έχει δυνητικά πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας», είπε ο ο Εμμανουήλ Σταματάκης, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής σωματικής δραστηριότητας και υγείας του πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. «Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι αυτό συμβαίνει ακόμα και όταν δεν είναι έντονη δραστηριότητα που βασίζεται στην άσκηση, ακόμη και όταν γίνεται ως μέρος των καθημερινών μας δραστηριοτήτων — ενώ εργαζόμαστε, ενώ κάνουμε τις δουλειές μας, ενώ μετακινούμαστε».

Η Loretta DiPietro, καθηγήτρια επιστημών άσκησης και διατροφής στο Πανεπιστήμιο George Washington, είπε ότι η νέα έρευνα είναι «η καλύτερη απόδειξη που έχω δει μέχρι τώρα» ότι οι σύντομες εκρήξεις κίνησης έχουν ισχυρά οφέλη για την υγεία.

«Για χρόνια, όλοι υπέθεταν ότι τα οφέλη για την υγεία της σωματικής δραστηριότητας απαιτούσαν τουλάχιστον 10 λεπτά», είπε. Αλλά τώρα, «παρατηρούμε τα οφέλη σε όλο και μικρότερες διάρκειες».


Σχετικά Άρθρα