ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λιγότερες εξάψεις σε γυναίκες με μειωμένη μυική μάζα

29 Νοεμβρίου 2021, 10:00

images

Οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση βιώνουν απώλεια μυικής μάζας, με αποτέλεσμα να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μειωμένης κινητικότητας, χειρότερης ποιότητας ζωής, καρδιακών παθήσεων και τραυματισμών λόγω πτώσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Menopause, είναι λιγότερο πιθανό αυτές οι γυναίκες να παρουσιάζουν εξάψεις.

Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες διατρέχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο σαρκοπενίας (μειωμένη μυική μάζα) ως αποτέλεσμα της γήρανσης και των αλλαγών στις ορμόνες του φύλου. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για τη σαρκοπενία, είναι ο καθιστικός τρόπος ζωής, η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών, οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών της ανάπτυξης και η αυξημένη φλεγμονή γενικά στον οργανισμό.

Οι εξάψεις είναι από τα πιο κοινά και ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και σχετίζονται με διάφορες χρόνιες διαταραχές όπως η παχυσαρκία, η αντίσταση στην ινσουλίνη, το μεταβολικό σύνδρομο, η οστεοπόρωση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Βασιζόμενοι στα αποτελέσματα της -πρώτης του είδους της- μελέτης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εξάψεις είναι λιγότερο συχνές στις γυναίκες με σαρκοπενία και ότι σχετίζονται θετικά με τη μυική μάζα στη σπονδυλική στήλη. Οι περαιτέρω μακροχρόνιες μελέτες θα πρέπει να προσδιορίσουν τις σχέσεις ανάμεσα στις εξάψεις, τους δείκτες σκελετικής μάζας, την κατανομή λίπους και μυών και τη σαρκοπενία, καθώς και τους πιθανούς υποκείμενους μηχανισμούς.

Σχετικά Άρθρα