ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κι άλλα κακά νέα για το φάρμακο διαβήτη- αδυνατίσματος

24 Οκτωβρίου 2023, 16:00

images

Δυσάρεστα τα νέα για τη σχέση των πασίγνωστων φαρμάκων για τη διαχείριση του βάρους και του κινδύνου από τη χορήγηση αναισθησίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι ευρωπαϊκές Αρχές ζήτησαν από τέσσερις εταιρείες, να προσκομίσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά για το θέμα αυτό.

Το αίτημα από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) είχε ήδη υποβληθεί τον Σεπτέμβριο, μετά από την έκδοση οδηγιών της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολόγων στις οποίες ανέφερε ότι «ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το πώς οι αγωνιστές των υποδοχέων του παρόμοιου με τη γλυκαγόνη πεπτιδίου-1 (GLP-1) επηρεάζουν τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση και αλληλεπιδρούν με την αναισθησία, έχουμε λάβει ανεπίσημες αναφορές ότι η καθυστέρηση στην κένωση του στομάχου (γαστροπάρεση) θα μπορούσε να συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο παλινδρόμησης και εισρόφησης (είσοδος τροφής στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες) κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας και της βαθιάς καταστολής».

Οι αναφορές σχετίζονταν με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από το γαστρεντερικό σύστημα όπως ναυτία ή έμετος και τον αυξημένο κίνδυνο για υπόλειμμα γαστρικό περιεχομένου σε ασθενείς που λάμβαναν αγωνιστές GLP-1, ενώ οι συστάσεις της εταιρείας πρότειναν διακοπή της δόσης φαρμάκου την ημέρα της επέμβασης για όσους το λαμβάνουν καθημερινά και μία εβδομάδα πριν το προγραμματισμένο χειρουργείο για όσους λαμβάνουν εβδομαδιαία αγωγή.

Για την ημέρα της επέμβασης, οι οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας προτείνουν την καθυστέρηση της χειρουργικής διαδικασίας σε ασθενείς με εκδηλώσεις από το γαστρεντερικό, όπως σοβαρή ναυτία/έμετο/έκταση, κοιλιακό φούσκωμα ή κοιλιακό άλγος.

Η γαστροπάρεση ως ανεπιθύμητη ενέργεια των φαρμάκων αυτών αποκαλύφθηκε μέσα από δημοσίευση έρευνας στο Journal of the American Medical Association, στα ευρήματα της οποίας περιλαμβάνονταν επίσης πιθανές παρενέργειες όπως παγκρεατίτιδα και απόφραξη του εντέρου.

Σχετικά Άρθρα