ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υψηλή χοληστερόλη στην παιδική ηλικία αντιμετωπίζεται με ελαφριά σωματική άσκηση

18 Δεκεμβρίου 2023, 10:00

images

Ο αυξημένος χρόνος καθιστικής ζωής στην παιδική ηλικία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης στους ενήλικες, οδηγώντας σε καρδιακά προβλήματα και ακόμη και πρόωρο θάνατο. Ωστόσο, σύμφωνα με το Science Daily, μια νέα μελέτη έδειξε ότι η ελαφριά σωματική δραστηριότητα μπορεί να αναστρέψει τους κινδύνους και είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα.

Η μελέτη διεξήχθη συνεργατικά από τις ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου του Έξετερ, του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας και του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ για παιδιά της δεκαετίας του '90 (επίσης γνωστή ως Avon Longitudinal Study of Parents and Children), η οποία παρακολούθησε 792 παιδιά από την ηλικία των 11 ετών, μέχρι τα 24 χρόνια τους.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι ο συσσωρευμένος χρόνος καθιστικής ζωής από την παιδική ηλικία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης κατά 67% κατά την τρίτη δεκαετία ζωής των ανθρώπων. Η αυξημένη χοληστερόλη και η δυσλιπιδαιμία από την παιδική και την εφηβική ηλικία έχουν συσχετιστεί με πρόωρο θάνατο στα μέσα της δεκαετίας των 40, και με καρδιακά προβλήματα όπως υποκλινική αθηροσκλήρωση και καρδιακή βλάβη στα μέσα της δεκαετίας των 20.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής θεωρείται σημαντικός για την πρόληψη της δυσλιπιδαιμίας και ένας από τους κύριους τρόπους μείωσης της χοληστερόλης, εκτός από τη διατροφή, είναι η διατήρηση μίας υγιούς φυσικής κατάστασης.

Για πρώτη φορά, αυτή η μελέτη εξέτασε αντικειμενικά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της καθιστικής ζωής, της ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας και της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας στα επίπεδα χοληστερόλης στην παιδική ηλικία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά επί του παρόντος τα παιδιά και οι έφηβοι να ασκούνται κατά μέσο όρο για 60 λεπτά σε μέτρια ή υψηλή ένταση καθημερινά και να μειώνουν τον χρόνο της καθιστικής ζωής, αλλά οι οδηγίες για την χαμηλής έντασης σωματική δραστηριότητα είναι περιορισμένες.

Ωστόσο, αυτή η νέα μελέτη και άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ελαφριά σωματική δραστηριότητα, η οποία περιλαμβάνει ασκήσεις όπως μεγάλους περιπάτους, δουλειές του σπιτιού, κολύμπι ή ποδηλασία, είναι έως και 5 φορές πιο αποτελεσματική από τη μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα για την υγεία της καρδιάς και τη μείωση της φλεγμονής στον νεαρό πληθυσμό.



Σχετικά Άρθρα