ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η γυμναστική μπορεί να προλάβει τις κρίσεις κατάθλιψης

25 Αυγούστου 2020, 09:00

images

Λίγες ώρες άσκησης την εβδομάδα μπορούν να περιορίσουν τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης ακόμα και αν υπάρχει γενετική προδιάθεση για τη συγκεκριμένη διαταραχή. Αυτό δείχνει μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Depression and Anxiety.

Όπως λένε, για κάθε τέσσερις ώρες άσκησης την εβδομάδα, οι λαμβάνοντες μέρος στην μελέτη είχαν μείωση της πιθανότητας εμφάνισης κατάθλιψης κατά 17% για τα επόμενα 2 χρόνια. Και η μείωση του κινδύνου αφορούσε τόσο εκείνους που είχαν όσο και εκείνους που δεν είχαν γενετική προδιάθεση για κατάθλιψη.

"Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ότι σε ό,τι αφορά την κατάθλιψη, η ύπαρξη "ένοχων" γονιδίων δεν σημαίνει ότι θα εμφανίσουμε τη διαταραχή και η σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο εμφάνισης επεισοδίων», εξήγησε η Δρ Κάρμελ Χόι, μεταδιδάκτωρ στο τμήμα ψυχιατρικής του Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Προηγούμενες έρευνες έχουν εντοπίσει το γεγονός ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Η νέα μελέτη έδειξε όμως πρώτη ότι αυτό συμβαίνει ακόμα και όταν είναι υπαρκτή η γενετική προδιάθεση.

Κατά την διεξαγωγή της αναλύθηκαν δεδομένα από 8.000 συμμετέχοντες που έδωσαν δείγματα αίματος, υποβλήθηκαν σε ανάλυση του γονιδιώματός τους και απάντησαν σε ερωτήσεις για τον τρόπο ζωής τους και για τα επίπεδα σωματικής άσκησης. Στη συνέχεια οι ερευνητές χώρισαν του συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες με βάση την προδιάθεσή τους να εμφανίσουν κατάθλιψη: χαμηλή, μέση, υψηλή προδιάθεση.

Αυτοί που είχαν υψηλή προδιάθεση διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης ενός νέου επεισοδίου κατάθλιψης μέσα στα επόμενα δύο χρόνια συγκριτικά με αυτούς που ανήκαν στην ομάδα χαμηλής προδιάθεσης. Αλλά ο κίνδυνος μειώθηκε σε όλες τις ομάδες μεταξύ των ατόμων που ασκούνταν συστηματικά. Έτσι, μεταξύ των ατόμων που ανήκαν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, η πιθανότητα εμφάνισης επεισοδίου ήταν 13% για εκείνους που δεν ασκούνταν ενώ μόλις 8% για εκείνους που γυμνάζονταν επί 3 εβδομάδες.


Σχετικά Άρθρα