ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η έντονη άσκηση συμβάλλει στην επιβράδυνση της Νόσου Πάρκινσον

19 Ιουλίου 2023, 09:00

images

Διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι ένα αυστηρό πρόγραμμα άσκησης μπορεί δυνητικά να επιβραδύνει την εξέλιξη της Νόσου Πάρκινσον αποδεικνύοντας ότι, ακόμη και μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η Πάρκινσον είναι μία πάθηση που διαγιγνώσκεται σε σχεδόν 90.000 άτομα κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Ίδρυμα Πάρκινσον των ΗΠΑ. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία.

Κλινικοί επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν, όχι μόνο να βρουν μία θεραπεία, αλλά και να συμβάλλουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην κατανόηση του πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτή η διαχείριση. Η Νόσος Πάρκινσον είναι η δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική πάθηση στον κόσμο μετά τη Νόσο Αλτσχάιμερ και είναι αποτέλεσμα πολυετούς βλάβης. Ωστόσο, τα αρχικά στάδια αυτής της πάθησης είναι δύσκολο να κατανοηθούν, καθώς πολλά από τα συμπτώματα εμφανίζονται χρόνια μετά την έναρξη της βλάβης.

Αυτή η μελέτη σε αρουραίους, διερεύνησε εάν η αυστηρή σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να επηρεάσει τις εγκεφαλικές αλλαγές που υπάρχουν σε ένα πειραματικό μοντέλο της νόσου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μέσω της άσκησης, υπήρχε διατήρηση και λιγότερη εξάπλωση των συμπτωμάτων που προκαλούν τη Νόσο Πάρκινσον,  επιβραδύνοντας την ανάπτυξή της.

Αν και αυτό το πείραμα περιελάμβανε εντατική άσκηση για περίπου 4 εβδομάδες, ο Paolo Calabresi, συγγραφέας της μελέτης και τακτικός καθηγητής Νευρολογίας στο τμήμα Νευροεπιστημών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ιερής Καρδιάς στη Ρώμη, πιστεύει ότι η συνεχής άσκηση δεν είναι πάντα απαραίτητη.

«Βρήκαμε ότι τα θετικά αποτελέσματα της άσκησης στη συναπτική πλαστικότητα, τη βάση της μνήμης και της μάθησης στον εγκέφαλο, διαρκούν τουλάχιστον 1 εβδομάδα μετά τη διακοπή της κινητικής δραστηριότητας», σημείωσε.

Ο Calabresi εξήγησε ότι οι σύντομες διακοπές στην άσκηση δεν φαίνεται να επηρεάζουν ή να αλλάζουν τα οφέλη της άσκησης, αλλά μεγαλύτερες περίοδοι αδράνειας μπορούν να έχουν τέτοιο αποτέλεσμα αναδεικνύοντας τη σημασία της άσκησης στη Νόσο Πάρκινσον.



Σχετικά Άρθρα