ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφή καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το ύψος των παιδιών

07 Ιανουαρίου 2021, 09:00

images

Σύμφωνα με μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 65 εκατομμύρια εθελοντές και η οποία δημοσιεύεται στο Lancet, η κακή διατροφή μπορεί να στοιχίσει ως και 20 εκατοστά στο ύψος των παιδιών.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η παρακολούθηση των αλλαγών στο ύψος και το βάρος των παιδιών παγκοσμίως και σε βάθος χρόνου είναι απαραίτητη ώστε να αποτυπώνεται με σαφήνεια η ποιότητα της διαθέσιμης διατροφής και του περιβάλλοντος που μεγαλώνουν οι νέοι καθώς και η σημασία τους ως καθοριστικών παραγόντων για την ανάπτυξή τους.

Για το το 2019 διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο τα παιδιά και οι έφηβοι στη βορειοδυτική και κεντρική Ευρώπη ήταν τα ψηλότερα στον κόσμο ενώ οι 19χρονοι που είχαν το μικρότερο σχετικά ανάστημα κατοικούσαν στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Ανατολική Αφρική.

Επίσης σε ό,τι αφορά το έτος 2019:

-Οι ψηλότεροι 19χρονοι ζουν στην Ολλανδία (1,83 μ. ύψος) ενώ οι στο Ανατολικό Τιμόρ οι πιο κοντοί (1,60 μ. ύψος).

-Ο μέσος 19χρονος στο Λάος έχει το ίδιο ύψος με τον μέσο 13χρονο Ολλανδό (1,62 μ.).

-Τα 19χρονα κορίτσια στη Γουατεμάλα, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και το Ανατολικό Τιμόρ είχαν το ίδιο ύψος με τις 11χρονες Ολλανδές (περίπου 1,52 μ.)

-Τη μεγαλύτερη βελτίωση στο ανάστημά τους τα τελευταία 35 χρόνια σημείωσαν τα παιδιά από την Κίνα και τη Νότιο Κορέα, όχι όμως και σε χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, όπου το μέσο ύψος παραμένει ίδιο από το 1985.

-Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο μέσος όρος για τα αγόρια είναι λίγο χαμηλότερα από το 1,80 μ. ύψος, ενώ τα για τα κορίτσια τα 1,65 μ.

Η επιστημονική ομάδα δεν παρέλειψε να μελετήσει τα δεδομένα αναφορικά με τον Δείκτη Μάζας Σώματος των παιδιών, έναν σημαντικό δείκτη για τη σχέση υγιούς βάρους – ύψους. Όπως διαπιστώθηκε, η διαφορά από τον χαμηλότερο στον υψηλότερο ΔΜΣ μεταξύ των χωρών ήταν περίπου 25 κιλά. Σε κάποιες χώρες, ενώ τα παιδιά είχαν υγιή ΔΜΣ στην ηλικία των πέντε ετών, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να καταλήξουν υπέρβαρα στην ηλικία των 19 ετών.

Ο ρόλος της διατροφής

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μολονότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα γονίδια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο ύψος και το βάρος των παιδιών, η διατροφή και το περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας παράγοντες.

Με τις παγκόσμιες πολιτικές διατροφής να επικεντρώνονται σε ανήλικους κάτω των πέντε ετών, επεσήμαναν ότι η μελέτη τους υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθεί περισσότερη προσοχή στα πρότυπα ανάπτυξης παιδιών μεγαλύτερης ηλικίας. «Πρέπει οι πολιτικές να στραφούν στην αύξηση της διαθεσιμότητας με παράλληλη μείωση του κόστους υγιεινών τροφίμων που θα βοηθήσουν την υγιή ανάπτυξη των παιδιών», σχολίασε η Δρ Andrea Rodriguez Martinez από το Imperial College.



Σχετικά Άρθρα