ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η άσκηση και η καλή δίαιτα από κοινού χαρίζουν χρόνια ζωής

09 Αυγούστου 2022, 16:00

images

Μια υγιεινή διατροφή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις ενός καθιστικού τρόπου ζωής, όπως και η τακτική άσκηση δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις κακές διατροφικές συνήθειες. Πρόσφατη μελέτη δείχνει μάλιστα ότι η άσκηση και η υγιεινή διατροφή μπορούν μεμονωμένα να μειώσουν το συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας, αλλά η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου προέρχεται από το συνδυασμό τους.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο British Journal of Sports Medicine, δείχνουν ότι όσοι ασκούνται συχνά και τρώνε καλά είχαν το χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας δεν αντισταθμίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις μιας κακής διατροφής στην υγεία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία τόσο της υγιεινής διατροφής όσο και της τακτικής σωματικής δραστηριότητας. «Η τήρηση τόσο της ποιοτικής διατροφής όσο και επαρκούς σωματικής δραστηριότητας είναι σημαντική για τη βέλτιστη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, καρδιαγγειακές νόσους  και καρκίνους PDAR που σχετίζονται με το λίπος», έγραψαν οι ερευνητές.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα δεδομένα υγείας και άσκησης 346.627 ατόμων κατά τη διάρκεια 11 ετών.

Παρακολούθησαν πόσο ασκούταν κάθε συμμετέχων σε μια μέση εβδομάδα μαζί με το πόσο έντονη ήταν η σωματική του δραστηριότητα. Η ομάδα ακολούθησε επίσης τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 13.869 συμμετέχοντες πέθαναν — 2.650 από καρδιακές παθήσεις και 4.522 από καρκίνους που σχετίζονται με το λίπος.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι κάθε τύπος τακτικής άσκησης συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και όσοι τρέφονταν καλά και ασκούνταν είχαν το χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Επιπλέον, ενώ η άσκηση και η διατροφή συνδέονται ανεξάρτητα με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, τα υψηλά επίπεδα άσκησης δεν μπορούν να μετριάσουν πλήρως τις επιπτώσεις μιας κακής διατροφής .

«Στη μελέτη μας, όσοι έκαναν δίαιτα κακής ποιότητας και ήταν δραστήριοι εξακολουθούσαν να έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με εκείνους που έκαναν δίαιτα κακής ποιότητας και ήταν ανενεργοί», δήλωσε η Melody Ding, MPH, PhD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ένας αναπληρωτής καθηγητής υγείας και ιατρικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. «Απλώς είχατε τη μέγιστη μείωση του κινδύνου όταν κάνετε και τα δύο πράγματα σωστά».

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι για να ελαχιστοποιηθεί ο συνολικός κίνδυνος θνησιμότητας, οι άνθρωποι πρέπει να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή και να ασκούνται τακτικά.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν και η τήρηση τόσο της δίαιτας όσο και της άσκησης υποστηρίζεται από επαγγελματίες υγείας σε όλο τον κόσμο, οι εντυπωσιακοί τίτλοι και οι διαφημίσεις για ορισμένα σχήματα άσκησης «παρασύρουν τους καταναλωτές στην ιδέα να ασκηθούν για να τρώνε ό,τι θέλουν» και ως εκ τούτου έχουν τροφοδοτήσει έναν μύθο για μία «άσκηση που ξεπερνά μια κακή διατροφή».


Σχετικά Άρθρα