ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γονιδιακή παρέμβαση για την ανάπτυξη μυών χωρίς εκγύμναση

14 September 2022, 09:00

images

Ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο που προάγει τη μυϊκή δύναμη, όταν ενεργοποιείται από σωματική δραστηριότητα, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη θεραπειών που μιμούνται ορισμένα από τα οφέλη της άσκησης.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, έδειξε πώς διαφορετικοί τύποι άσκησης αλλάζουν τα μόρια στους μύες μας, με αποτέλεσμα την ανακάλυψη του νέου γονιδίου, ονόματι C18ORF25 που ενεργοποιείται με όλους τους τύπους άσκησης και είναι υπεύθυνο για την προώθηση της μυϊκής δύναμης. Τα ζώα χωρίς C18ORF25, έχουν κακή απόδοση στην άσκηση και ασθενέστερους μύες.

Ο επικεφαλής του προγράμματος, Δρ  Benjamin Parker, είπε ότι ενεργοποιώντας το γονίδιο C18ORF25, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε τους μύες να δυναμώνουν χωρίς να γίνονται απαραίτητα μεγαλύτεροι.

"Ο εντοπισμός αυτού του γονιδίου, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε την υγιή γήρανση, τις ασθένειες της μυϊκής ατροφίας, την αθλητική επιστήμη, ακόμη και την παραγωγή ζώων και κρέατος. Αυτό οφείλεται στο ότι, η προώθηση της βέλτιστης μυϊκής λειτουργίας, είναι ένας από τους καλύτερους προγνωστικούς παράγοντες της συνολικής υγείας", πρόσθεσε ο Δρ Parker.

"Γνωρίζουμε ότι η άσκηση μπορεί να αποτρέψει και να θεραπεύσει χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και πολλοί καρκίνοι. Τώρα, ελπίζουμε ότι με την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο διαφορετικοί τύποι άσκησης προκαλούν αυτές τις προαγωγικές επιδράσεις στην υγεία σε μοριακό επίπεδο, ο τομέας μπορεί να εργαστεί για τη δημιουργία νέων και βελτιωμένων επιλογών θεραπείας».

Στη μελέτη, η οποία βασίστηκε στη συνεργασία μεταξύ του Δρ Parker και των καθηγητών Erik Richter και Bente Kiens του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, η ομάδα κατάφερε να εντοπίσει τις μοριακές ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των διαφορετικών τύπων άσκησης σε βιοψίες ανθρώπινου μυός, αναλύοντας πρωτεΐνες και παρατηρώντας τις αλλαγές μέσα στα κύτταρα.

«Για να εντοπίσουμε πώς ενεργοποιούνται τα γονίδια και οι πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια και μετά από διαφορετικές ασκήσεις, πραγματοποιήσαμε μια ανάλυση του ανθρώπινου σκελετικού μυός από μια διασταυρούμενη παρέμβαση άσκησης αντοχής, σπριντ και αντίστασης», εξήγησε ο Δρ Parker.

Ο πειραματικός σχεδιασμός, επέτρεψε στους ερευνητές να συγκρίνουν τις αποκρίσεις σηματοδότησης μεταξύ των τρόπων άσκησης στο ίδιο άτομο, σε σχέση με το επίπεδο πριν από την άσκηση. Αυτό σήμαινε ότι μπορούσαν να παρακολουθούν πώς οι μύες ενός ατόμου ανταποκρίνονται σε διαφορετικούς τύπους άσκησης.

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διαδικασία αυτή, επέτρεψε στην ομάδα μελέτης να εντοπίσει γονίδια και πρωτεΐνες που αλλάζουν σταθερά σε όλα τα άτομα και σε όλους τους τύπους άσκησης, οδηγώντας στην ανακάλυψη του νέου γονιδίου.


Σχετικά Άρθρα