ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελάχιστα παιδιά νοσούν από κορωνοϊό κι ακόμα πιο λίγα με σοβαρά συμπτώματα

24 Νοεμβρίου 2020, 09:00

images

Με ήπια συμπτώματα περνούν την λοίμωξη από κορωνοϊό τα παιδιά παγκοσμίως κι αυτό είναι ίσως από τα ελάχιστα ευχάριστα αυτής της πρωτόγνωρης πανδημίας που θερίζει ψυχές στον πλανήτη. Πλην όμως, σύμφωνα με την μεγαλύτερη μέχρι στιγμής έρευνα σε επτά νοσοκομεία παίδων των ΗΠΑ, υπάρχει ένα 7% των παιδιών που νοσεί σοβαρά. 

Αλλά όπως σε όλες του τις εκδηλώσεις είναι μοναδικός και αλλόκοτος αυτός ο κορωνοϊός, έτσι συμβαίνει και σε αυτήν την περίπτωση. Ενώ θα περιμέναμε να πλήττονται περισσότερο τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα που αφορούν το αναπνευστικό σύστημα, η εν λόγω μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά με αναπνευστικές παθήσεις δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό και μάλιστα όσα έχουν άσθμα, έχουν μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν ευθύς εξ αρχής... Συγκεκριμένα, από τα τα σχεδόν 136.000 παιδιά που έκαναν τεστ για τον SARS-CoV-2 ως τον Σεπτέμβριο στα επτά νοσοκομεία (Φιλαδέλφεια, Σινσινάτι, Κολοράντο, Σιάτλ, Σεντ Λούις), μόνο το 4% βγήκε θετικό. Από αυτά τα παιδιά που μολύνθηκαν, μόνο το 6,7% εμφάνισε σοβαρότερη μορφή της COVID-19 και χρειάστηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Κι από αυτά τα παιδιά που αρρώστησαν πιο σοβαρά, το 27% χρειάστηκαν τελικά εισαγωγή σε ΜΕΘ και το 9% μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Μόνο οκτώ παιδιά πέθαναν (ποσοστό θνητότητας 0,15% στο σύνολο των κρουσμάτων) και από αυτά τα περισσότερα είχαν πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα και όχι μόνον ένα πρόβλημα υγείας.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο για εκδήλωση σοβαρότερων συμπτωμάτων είχαν τα παιδιά από φυλετικές μειονότητες (αφροαμερικανοί, ισπανόφωνοι, ασιάτες κά), εκείνα με ηλικία κάτω του ενός έτους ή άνω των 12, καθώς επίσης όσα είχαν άλλα χρόνια προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο ή και νεανικό διαβήτη.

«Για τους περισσότερους παιδιατρικούς ασθενείς ο κίνδυνος λοίμωξης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 εμφανίζεται χαμηλός. Επίσης βλέπουμε ότι τα παιδιά με μερικές, αλλά όχι όλες, χρόνιες ασθένειες είναι πιθανότερο να διαγνωστούν θετικά στα τεστ. Για παράδειγμα, αυτό ισχύει για τα παιδιά με διαβήτη, αλλά όχι για τα παιδιά με άσθμα», δήλωσε ο δρ Τσαρλς Μπέιλι του νοσοκομείου παίδων της Φιλαδέλφεια, επικεφαλής της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής.

Σχετικά Άρθρα