ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είκοσι λεπτά άσκησης την ημέρα εξαφανίζουν τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής

26 Οκτωβρίου 2023, 07:00

images

Οι άνθρωποι που είναι υποχρεωμένοι να κάθονται σε ένα γραφείο επί ώρες, μπορεί να έχουν δει τα τελευταία χρόνια μία σειρά από δημοσιεύματα σχετικά με τις τρομακτικές συνέπειες του να κάθονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να έχουν ακούσει ότι η λίγη άσκηση δεν μπορεί να ανατρέψει τις επιπτώσεις αυτές. Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι περίπου 22 λεπτά την ημέρα μέτριας έως έντονης δραστηριότητας, μπορεί να εξουδετερώνουν τις αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής. 

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, καθώς αυξάνεται το επίπεδο δραστηριότητας ενός ατόμου, μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Η μελέτη κατέληξε στο ότι η τρέχουσα σύσταση μέτριας έως έντονης δραστηριότητας 150 λεπτών την εβδομάδα, «αρκεί για να εξουδετερώσει την επιβλαβή επίδραση του παρατεταμένου καθίσματος στην υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Edvard Sagelv, ερευνητής στο Arctic University of Norway. «Μιλάμε για δραστηριότητες που σας κάνουν να αναπνέετε λίγο πιο βαριά, όπως το γρήγορο περπάτημα, η κηπουρική ή το περπάτημα σε έναν λόφο».

Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες, περνούσαν 10 ½ ώρες ή περισσότερες κάθε μέρα καθισμένοι.  Η δραστηριότητα χαμηλότερης έντασης έκανε τη διαφορά μόνο μεταξύ των συμμετεχόντων που περνούσαν 12 ή περισσότερες ώρες καθισμένοι κάθε μέρα.  

Ενώ τα 150 λεπτά μπορεί να φαίνονται πολλά, ο Sagelv δηλώνει: «Σκεφτείτε το: μόνο 20 λεπτά την ημέρα είναι αρκετά, δηλαδή, μια μικρή βόλτα 10 λεπτών 2 φορές την ημέρα - όπως να κατεβαίνετε από το λεωφορείο 1 στάση πριν από τον προορισμό σας για τη δουλειά και στη συνέχεια όταν παίρνετε το λεωφορείο για το σπίτι, κατεβαίνοντας μια στάση πριν».

Τέλος, η νέα έρευνα φαίνεται να ανατρέπει τα ευρήματα προηγούμενων μελετών που δείχνουν ότι η τακτική άσκηση δεν μηδενίζει τις αρνητικές επιπτώσεις που σχετίζονται με παρατεταμένες περιόδους καθίσματος. Μία από αυτές τις μελέτες, που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine το 2017, συμπέρανε ότι η τακτική άσκηση, μείωσε ορισμένες από τις επιπτώσεις που σχετίζονται με τις ώρες καθίσματος, αλλά δεν τις εξάλειψε πλήρως.

Σχετικά Άρθρα