ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διεθνής Ημέρα Χορού: Τα οφέλη του χορού στην υγεία μας

29 Απριλίου 2022, 16:18

images

Η Διεθνής Ημέρα Χορού που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, αποτελεί υπενθύμιση για τη σημασία του χορού στην πνευματική και τη σωματική υγεία.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Διεθνούς Ημέρας Χορού, φέτος είναι η 40η επέτειος που γιορτάζεται η ημέρα, η οποία δημιουργήθηκε το 1982 από την Επιτροπή Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (International Theatre Institute-ITI), που είναι η κύρια συνεργάτιδα παραστατικών τεχνών της UNESCO.

Με αφορμή την διεθνή ημέρα χορού, το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 29 Απριλίου ο Διαδικτυακός Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Χορού 2022, στον οποίο θα παρουσιαστεί βίντεο από τον συγγραφέα του φετινού μηνύματος και πέντε παραγωγές χορού, η καθεμία από μια περιοχή (Αφρική, Ασία-Ειρηνικός, Αμερική, Ευρώπη και Αραβικές χώρες).

Η γιορτή στοχεύει στο να συγκεντρώσει κόσμο και να δείξει την ομορφιά και την ποικιλομορφία της τέχνης του χορού.

Οφέλη χορού στην υγεία 

Τα οφέλη του χορού στην υγεία του ανθρώπου είναι πολλά και αφορούν όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, μεγέθους και σχήματος.

Τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει ο χορός είναι και σωματικά αλλά και ψυχικά.

Τα σωματικά πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν: βελτιωμένη κατάσταση της καρδιάς και των πνευμόνων, αυξημένη μυϊκή δύναμη, αντοχή και κινητική ικανότητα, αυξημένη αερόβια ικανότητα, βελτιωμένος μυϊκός τόνος και δύναμη, διαχείριση βάρους, ισχυρότερα οστά και μειωμένος κίνδυνος οστεοπόρωσης, καλύτερος συντονισμός, ευελιξία και ευελιξία, και βελτιωμένη ισορροπία και χωρική επίγνωση.

Τα πνευματικά πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν: αυξημένη σωματική αυτοπεποίθηση, βελτιωμένη πνευματική λειτουργία, βελτιωμένη γενική και ψυχολογική ευεξία, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, και καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες.

Σύμφωνα με το Everyday Health, μελέτη στο The New England Journal of Medicine κατέδειξε ότι ο χορός μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και να εμποδίσει την ανάπτυξης άνοιας, καθώς το άτομο μεγαλώνει.

Συγκεκριμένα, «η επιστήμη αποκαλύπτει ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να αναστρέψει την απώλεια όγκου στον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη. Ο ιππόκαμπος συρρικνώνεται φυσικά κατά την όψιμη ενήλικη ζωή, γεγονός που συχνά οδηγεί σε εξασθενημένη μνήμη και μερικές φορές άνοια», σημειώνεται.

Επιπρόσθετα, οι στρώσεις, τα αραβουργήματα και τα τεντώματα που ασκούν οι χορευτές μπαλέτου αυξάνουν την ευελιξία και μειώνουν την ακαμψία. Έτσι, εξασκώντας μερικές απλές διατάσεις στο σπίτι, μπορείτε να αποκομίσετε μερικά από τα οφέλη του μπαλέτου.

Συνεπώς, η αύξηση της ευελιξίας σας θα βοηθήσει να ανακουφίσετε τον πόνο στις αρθρώσεις και τον πόνο μετά την άσκηση.

Όπως αναφέρει το Everyday Health, ο χορός αποτελεί επίσης μια εξαιρετική δραστηριότητα για όσους κινδυνεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σύμφωνα με ιταλική μελέτη, άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια τα οποία ακολούθησαν το βαλς, βελτίωσαν σημαντικά την υγεία της καρδιάς τους, την αναπνοή και την ποιότητα ζωής τους, σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν ποδήλατο ή περπατούσαν σε διάδρομο για άσκηση.

Επιπλέον, μελέτη στο Journal of Applied Gerontology, κατέδειξε ότι ο χορός με τη συνοδεία ενός άλλου ατόμου και η μουσική, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το άγχος.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το Everyday Health, μελέτη στο Journal of Physiological Anthropology διαπίστωσε ότι ένα πρόγραμμα άσκησης αερόβιας προπόνησης χορού είναι εξίσου χρήσιμο για την απώλεια βάρους και την αύξηση της αερόβιας δύναμης, όσο το ποδήλατο και το τζόκινγκ.

Ποιοι τύποι χορού καίνε περισσότερες θερμίδες

Ο χορός πέραν από μορφή τέχνης μπορεί να θεωρηθεί και ως μία μορφή άσκησης.

Επομένως, τα πιο γρήγορα και έντονα είδη χορού μπορούν να βοηθήσουν στην καύση περισσότερων θερμίδων και συνεπώς στην απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με το Healthline, τα παρακάτω είδη χορού συμβάλλουν στην καύση αρκετών θερμίδων κατά τη διάρκεια 30 λεπτών χορού:

Μπαλέτο: 179 θερμίδες

Ballroom: 118 θερμίδες

Χιπ χοπ: 207 θερμίδες

Salsa: 143 θερμίδες

Swing: 207 θερμίδες

Country Western line χορός: 172 θερμίδες

Tap: 164 θερμίδες

Εάν αναζητάτε σημαντική απώλεια βάρους (5 τοις εκατό του σωματικού σας βάρους ή περισσότερο), οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 300 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα, αν ο χορός είναι για εσάς η κύρια μορφή άσκησης.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα