ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άσκηση σε εξωτερικούς χώρους όταν η ποιότητα του αέρα δεν είναι καλή

12 Ιουνίου 2023, 10:00

images

Η ποιότητα του αέρα σε μέρη όπως η Νέα Υόρκη, η Φιλαδέλφεια και άλλες περιοχές στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ, μπορεί να αναγκάσει τους λάτρεις της άσκησης σε εξωτερικούς χώρους - συμπεριλαμβανομένων των δρομέων- να κάνουν μία παύση για λίγο μέχρι να τελειώσει η λαίλαπα των πυρκαγιών στον Καναδά.

Ο δείκτης ποιότητας του αέρα, ή AQI, στη Νέα Υόρκη ξεπέρασε τις 340 μονάδες το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, καθιστώντας την, την πόλη με τη χειρότερη ποιότητα αέρα στον κόσμο - καθώς ο καπνός από τις πυρκαγιές στον ανατολικό Καναδά εξαπλώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες-. Όταν τα επίπεδα ξεπεράσουν τις 150 μονάδες, το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να γίνει επικίνδυνο, δήλωσε ο Δρ Παναγής Γαλιατσάτος, πνευμονολόγος της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

«Είναι σαν να κολυμπάτε σε μολυσμένα νερά», συμπλήρωσε.

Αφού γυρίσετε από το τρέξιμο, «θα εμφανίσετε βήχα, κάποια ξηρότητα και μπορεί ακόμη και να σας κοπεί λίγο περισσότερο η αναπνοή καθώς αυτό που προσπαθείτε να κάνετε, είναι να φτάσετε κάποιο επίπεδο αντοχής, αλλά οι πνεύμονές σας δεν εισπνέουν υγιή αέρα, αλλά τοξίνες επιβλαβείς».

Η Δρ Aida Capo, πνευμονολόγος στο Hackensack Meridian Health στο Νιου Τζέρσεϊ, συμπλήρωσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν την έντονη άσκηση σε εξωτερικούς χώρους. «Αν νιώθετε την ανάγκη να κάνετε μια βόλτα με ποδήλατο ή να πάτε για τρέξιμο, θα πρέπει να βρίσκεστε εκεί που δεν υπάρχει κίνηση», ώστε να είναι χαμηλότερα τα επίπεδα της ρύπανσης, κι επομένως, καθαρότερος κι ο αέρας.

Ο Δρ. Hugh Cassiere, πνευμονολόγος και διευθυντής Εντατικής Θεραπείας στο South Shore University Hospital στη Νέα Υόρκη, είπε ότι η ένταση της άσκησης και η απόσταση που έχετε με την πυρκαγιά έχουν επίσης σημασία... «Αν είμαι 5 μίλια από την πυρκαγιά, έναντι 5.000 μιλίων από την πυρκαγιά, θα είναι διαφορετική η πυκνότητα καπνού που εισπνέω. Αυτό μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην αναπνοή μου, είτε ασκούμαι, είτε όχι», εξήγησε.

Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται να φοράτε μάσκα υπό τέτοιες συνθήκες για να μειώσετε τις επιπτώσεις στην υγεία.



Σχετικά Άρθρα