ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άρση βαρών: Ο καλύτερος σύμμαχος στην απώλεια βάρους

18 Ιανουαρίου 2023, 16:00

images

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι  η άρση βαρών μπορεί να είναι ένας τρόπος για να μεταμορφώσετε το σώμα και να βοηθάει στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, τουλάχιστον το 80% της απώλειας βάρους γίνεται μέσω της διατροφής, σημειώνει ο Δρ Russell Camhi, ο οποίος εργάζεται στο αθλητιατρικό τμήμα του Ορθοπεδικού Ινστιτούτου Northwell Health στο East Meadow της Νέας Υόρκης.

Ένα άτομο που σηκώνει βάρη για να αποκτήσει μυϊκή μάζα θα πρέπει να ακολουθεί δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, δήλωσε ο Camhi. Ο στόχος πρέπει να είναι 1 γραμμάριο πρωτεΐνης/κιλό σωματικού βάρους. Οι άνθρωποι που είναι ήδη σε φόρμα και προσπαθούν να χτίσουν μύες μπορεί να μην χάσουν βάρος, αλλά κάποιος που είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος θα το κάνει, είπε ο ίδιος.

Μία πρόσφατη ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sports Medicine διαπίστωσε ότι η προπόνηση με αντίσταση μειώνει το ποσοστό του σωματικού λίπους, της μάζας σωματικού λίπους και του σπλαχνικού λίπους σε υγιείς ενήλικες. Ωστόσο, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή είναι και τα δύο σημαντικοί παράγοντες για την απώλεια βάρους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ .

Η κλινική του Κλίβελαντ προτείνει ότι το "χτίσιμο" μυών είναι το κλειδί για την καύση περισσότερων θερμίδων. Ανάμεσα στα πολλά οφέλη είναι ότι η άρση βαρών επιταχύνει τον μεταβολισμό, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Βοηθά επίσης στη βελτίωση των επιπέδων τεστοστερόνης στους άνδρες, είπε ο Camhi, και είναι κρίσιμο για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας στις γυναίκες.

«Αυτοί που προπονούνται με βάρη, αργότερα στη ζωή τους έχουν βελτιωμένη δύναμη καθώς και ισορροπία, γεγονός που οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο πτώσης», είπε ο Camhi.

Η άρση βαρών συσχετίστηκε επίσης με τη σημαντική μείωση των πιθανοτήτων ενός ατόμου να πεθάνει νωρίς, ειδικά όταν αυτή συνδυάζεται με αερόβια άσκηση, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στο British Journal of Sports Medicine. Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου σε αυτούς τους συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν έως και 47% χαμηλότερος σε άτομα που πληρούσαν τις συστάσεις άσκησης, συμπεριλαμβανομένης της άρσης βαρών, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασκούνταν, σύμφωνα με ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ συμβουλεύει τους Αμερικανούς να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα, συν 2 συνεδρίες προπόνησης ενδυνάμωσης με βάρη.


Σχετικά Άρθρα