ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Aπώλεια βάρους για να προστατέψουμε τα γόνατά μας

27 September 2022, 09:00

images

Η απώλεια των περιττών κιλών μας μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη της αρθρίτιδας στα γόνατα, αλλά και να επιβραδύνει την εξέλιξή της σε άτομα που έχουν ήδη την πάθηση, αναφέρει μια πρόσφατη μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ 9.000 ενηλίκων, εκείνοι που κατάφεραν να χάσουν λίγο επιπλέον βάρος ωφέλησαν τα γόνατά τους με δύο τρόπους: Είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αρθρίτιδα στο γόνατο τα επόμενα χρόνια και, αν είχαν ήδη αρθρίτιδα αλλού και η βλάβη των αρθρώσεων επιβραδύνθηκε.

Οι ειδικοί είπαν ότι τα νέα ευρήματα, υποδηλώνουν ότι η απώλεια βάρους μπορεί να περιορίσει τον πόνο, αλλά και να βοηθήσει στην προστασία της ακεραιότητας της ίδιας της άρθρωσης του γόνατος. «Ακόμη και σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς που έχουν ήδη κάποια δομική βλάβη από οστεοαρθρίτιδα γόνατος, εξακολουθεί να παίζει ρόλο η απώλεια βάρους στην πρόληψη περαιτέρω βλάβης», είπε η Δρ Emily Carroll, ρευματολόγος στο Σύστημα Υγείας Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

Η Δρ Linda Russell, ρευματολόγος στο Hospital for Special Surgery, επίσης στη Νέα Υόρκη, συμφώνησε.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όταν έχετε οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο και χάσετε βάρος, θα πονάτε λιγότερο», είπε η Russell. «Αυτό υποδηλώνει ότι η απώλεια βάρους, επιβραδύνει επίσης την εξέλιξη της βλάβης της άρθρωσης».

Η αυστραλιανή μελέτη περιελάμβανε σχεδόν 5.800 ενήλικες που δεν είχαν οστεοαρθρίτιδα γόνατος και λίγο περισσότερους από 6.000 που είχαν ήδη τη νόσο. Συνολικά, σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου το 1/5 των συμμετεχόντων, κατάφεραν να μειώσουν το Δείκτη Μάζας Σώματός τους σε διάστημα 4 έως 5 ετών. 

Για κάθε «μονάδα» μείωσης του ΔΜΣ, ο κίνδυνος ανάπτυξης αρθρίτιδας του γόνατος μειώθηκε κατά 5% και ο κίνδυνος περαιτέρω βλάβης των αρθρώσεων μειώθηκε κατά παρόμοιο ποσοστό. Όταν τα άτομα με αρθρίτιδα γόνατος είδαν μείωση του ΔΜΣ κατά 5 μονάδες - αρκετή για να πέσει σε μια νέα κατηγορία ΔΜΣ - ο κίνδυνος εξέλιξης μειώθηκε κατά 22%.

Όμως, ενώ η μικρότερη απώλεια βάρους έφερε μικρότερο όφελος, εξακολουθεί να έχει σημασία, σύμφωνα με την Carroll. Για να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε, σημείωσε η ίδια, η άσκηση είναι μόνο μέρος της εξίσωσης: Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες που μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι το κλειδί.

Τέλος, και οι δύο γιατροί συνέστησαν στους ασθενείς με αρθρίτιδα γόνατος να μιλήσουν με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για βοήθεια με την απώλεια βάρους. Μερικοί μπορεί να ωφεληθούν από τη φυσικοθεραπεία για να τους βοηθήσουν να δραστηριοποιηθούν, ενώ άλλοι, ανάλογα με τον ΔΜΣ τους και άλλες καταστάσεις υγείας, μπορεί να πληρούν τις προϋποθέσεις για θεραπείες απώλειας βάρους.




Σχετικά Άρθρα