ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανατροπή στα δεδομένα για τη συσσώρευση λίπους στην εμμηνόπαυση

23 Ιουνίου 2022, 16:00

images

Η ανεπάρκεια οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση θεωρείται ότι μειώνει την ικανότητα των γυναικείων οργανισμών να χρησιμοποιούν το λίπος ως πηγή ενέργειας. Μία μελέτη που διεξήχθη στη Σχολή Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας του Πανεπιστημίου Jyväskylä δείχνει ότι η εμμηνόπαυση ή τα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα δεν καθορίζουν με σαφήνεια το ποσοστό κατά το οποίο οι γυναίκες στη μέση ηλικία μπορούν να καίνε λίπος σε ήρεμη κατάσταση ή κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Τα οιστρογόνα θεωρούνται ορμόνες που προωθούν την καύση λίπους. Μετά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται. Η ανεπάρκεια οιστρογόνων πιστεύεται ότι μειώνει την ικανότητα των γυναικών να χρησιμοποιούν το λίπος ως πηγή ενέργειας, οδηγώντας δυνητικά σε αύξηση βάρους και διαταραχή της μεταβολικής υγείας. Σημειώνεται ότι τα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να αποκατασταθούν με θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Jyväskylä κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επίδραση της εμμηνόπαυσης στη χρήση του λίπους είναι πιθανώς μικρή σε σύγκριση με τη διατροφική κατάσταση ή τα επίπεδα φυσικής κατάστασης.

Όταν ο ρυθμός καύσης του λίπους μετρήθηκε σε ήρεμη κατάσταση μετά από ολονύκτια νηστεία, ο πρωταρχικός παράγοντας ήταν το ενεργειακό ισοζύγιο. Οι γυναίκες των οποίων η ενεργειακή πρόσληψη ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με την ενεργειακή τους δαπάνη, έκαιγαν λίπος γρηγορότερα. Ωστόσο, η χρήση λίπους στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες δεν διέφερε από τις γυναίκες που δεν είχαν φτάσει ακόμη στην εμμηνόπαυση ή είχαν ακολουθήσει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

"Αυτό ήταν ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα. Οι γυναίκες καίνε λίπος και μετά την εμμηνόπαυση εάν η ενεργειακή τους πρόσληψη είναι μικρότερη από την δαπάνη τους", λέει ο διδακτορικός ερευνητής Jari Karppinen.

«Αν θέλετε να βελτιώσετε την ικανότητα να καίτε λίπος κατά τη διάρκεια της άσκησης, εστιάστε στη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης με προπόνηση αντοχής», συνεχίζει ο Karppinen. "Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε τόσο πολύ για την εμμηνόπαυση. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η ικανότητα να καίτε λίπος κατά την άσκηση βελτιώνεται με την προπόνηση ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση".

Η μελέτη εξέτασε τέλος εάν η υψηλότερη καύση λίπους έδειχνε καλύτερη ανοχή στη γλυκόζη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, σε γυναίκες που αξιοποίησαν λίπος με υψηλότερο ρυθμό κατά την ανάπαυση, τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα αυξήθηκαν περισσότερο κατά τη διάρκεια ενός επόμενου τεστ ανοχής γλυκόζης. Η υψηλότερη αιχμή καύσης λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν έδειξε μεγαλύτερη ανοχή στη γλυκόζη.


Σχετικά Άρθρα