ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άλλο ένα «όπλο» κατά της άνοιας made in China

29 Απριλίου 2023, 09:00

images

Μέσα σε όλα εκείνα που μάς συστήνουν οι νευρολόγοι για καλύτερη μνήμη, ενεργητικότητα και αποφυγή της άνοιας καθώς τα χρόνια περνούν, μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής Fujian, πρόσθεσε στην "εξίσωση" και την κινεζική πολεμική τέχνη tai chi chuan. Η έρευνά τους δημοσιεύεται στο JAMA Network Open.

Το Tai chi chuan αποτελεί μια αναδυόμενη τάση στη γυμναστική, που συνδυάζει σώμα και νου, καθώς αποτελείται τη σύνθεση αργών κινήσεων και πρακτικών διαλογισμού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εφαρμογή ενός προγράμματος 24 απλοποιημένων ασκήσεων tai chi chuan συνδέεται με βελτιωμένη κλινική εικόνα των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 και ήπια γνωστική εξασθένηση.

Οι ερευνητές μελέτησαν ομάδα εθελοντών, χωρίζοντάς τους σε 3 ομάδες: Η πρώτη ομάδα ήταν αυτή του ελέγχου, που δεν έκανε καμία σωματική δραστηριότητα, η δεύτερη ομάδα ήταν που υιοθέτησε το περπάτημα ως καθημερινή άσκηση και μία τρίτη που δοκίμασε τις ασκήσεις tai chi chuan, επί 36 εβδομάδες. Όλες οι ομάδες παρακολούθησαν, επιπλέον, ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο σχετικά με τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 και τα οφέλη της σωστής διατροφής και της άσκησης, με στόχο τη βελτίωση των δεικτών υγείας. 

Όλοι οι συμμετέχοντες εκτός από την ομάδα ελέγχου, που δεν εφάρμοσε καμία αλλαγή στον τρόπο ζωής, ακολουθούσαν το πρόγραμμα άσκησης που τους είχε συστηθεί για 1 ώρα 3 φορές την εβδομάδα με την επίβλεψη ενός ειδικού. 

Οι μελετητές κατέγραψαν τις αλλαγές που προέκυπταν στους βιοδείκτες των συμμετεχόντων στις 24 και στις 36 εβδομάδες, μετρώντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και άλλους μεταβολικούς δείκτες, συνυπολογίζοντας τις βαθμολογίες κλίμακας 0–30 του Montreal Cognitive Assessment (MoCA) για τον προσδιορισμό της γνωστικής λειτουργίας. Κατά την ολοκλήρωση της μελέτης στις 36 εβδομάδες, η ομάδα του tai chi chuan παρουσίασε μέση βελτίωση 3,29 μονάδων στη βαθμολογία MoCA, η ομάδα βάδισης βελτιώθηκε κατά 2,32 βαθμούς, με τη βελτίωση να επιβραδύνεται δραματικά μεταξύ της περιόδου 24 και 36 εβδομάδων (αύξηση 0,29).


Σχετικά Άρθρα