ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζάχαρη, μέλι, σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου;

09 Απριλίου 2022, 09:00

images

Ο γλυκαιμικός δείκτης αποτελεί έναν τρόπο μέτρησης του πόσο γρήγορα οι τροφές προκαλούν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωσή τους. Όσο πιο ''καθαρή''  είναι η ζάχαρη, τόσο πιο γρήγορα εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και τόσο πιο γρήγορα θα αυξηθεί το σάκχαρό σας. Αυτό δεν είναι κάτι που θέλετε να κάνετε τακτικά, επειδή οι αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονές.

Αναζητώντας λύση σε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα γλυκά και τη ζάχαρη, όπως η παχυσαρκία ή το αυξημένο σάκχαρο (διαβήτης), πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί σε διάφορα γλυκαντικά, όπως είναι το μέλι, το σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου.

H Colette Heimowitz, αντιπρόεδρος διατροφής και εκπαίδευσης στην Simply Good Foods Co. λέει ότι σε γενικές γραμμές, "όλοι γνωρίζουμε ότι είναι καλύτερο να περιορίσουμε την περίοδο πρόσληψης ζάχαρης."

«Το μέλι και το πραγματικό σιρόπι σφενδάμου είναι παρόμοια σε θρεπτική αξία και περιέχουν και τα δύο ίχνη ορισμένων μετάλλων», λέει η Liz Weinandy, επικεφαλής διαιτολόγος εξωτερικών ασθενών στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο. Για αυτόν τον λόγο, η Weinandy υποστηρίζει ότι το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου είναι μια ελαφρώς καλύτερη επιλογή από τη λευκή ζάχαρη.

«Η λευκή ζάχαρη είναι, φυσικά, πιο επεξεργασμένη και δεν έχει βιταμίνες ή μέταλλα», αναφέρει η  Weinandy.  Ως εκ τούτου, "το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα", καθώς θεωρούνται πιο υγιεινά  επειδή "έχουν ορισμένες  ωφέλιμες για την υγεία ιδιότητες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα και η ζάχαρη δεν έχει καθόλου".

Ένα άλλο φυσικό γλυκαντικό που ονομάζεται σιρόπι αγαύης "έχει διαφημιστεί ως καλύτερο για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα", δηλώνει η  Weinandy, αλλά εξακολουθεί να είναι γλυκαντικό και περιέχει περίπου τον ίδιο αριθμό θερμίδων ανά κουταλιά της σούπας με το μέλι. «Όπως το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου, έχει κάποιες βιταμίνες και μέταλλα, αλλά δεν πρέπει να είναι η κύρια πηγή οποιουδήποτε από αυτά τα θρεπτικά συστατικά για ένα άτομο», τονίζει η  Weinandy.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα γλυκαντικά έχουν θερμίδες που προέρχονται εξ ολοκλήρου από σάκχαρα. Η Weinandy σημειώνει ότι «το μέλι έχει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας, και ακολουθούν το σιρόπι σφενδάμου και η λευκή ζάχαρη».

Διατροφικά, το σιρόπι σφενδάμου, το μέλι, η κρυσταλλική ζάχαρη και το σιρόπι αγαύης είναι συγκρίσιμα όσον αφορά τις θερμίδες και τη σύνθεση, καθώς αποτελούνται σχεδόν 100% από υδατάνθρακες», επισημαίνει η Mia Syn, διαιτολόγος με έδρα το Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας. Οποιαδήποτε από αυτές τις γλυκαντικές ουσίες, όταν καταναλώνεται σε μέτρια επίπεδα, σύμφωνα με τις οδηγίες του USDA, είναι αρκετά συγκρίσιμη και μπορείτε να επιλέξετε ποια είναι κατάλληλη για εσάς.


Σχετικά Άρθρα