ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και πρόκληση προβλημάτων υγείας

22 Νοεμβρίου 2023, 10:00

images

Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, έχει συνδεθεί με διάφορες μεμονωμένες χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Τώρα, μια μεγάλη μελέτη επιβεβαιώνει ότι συνδέονται επίσης με συννοσηρότητες ή συνδυασμούς τέτοιων ασθενειών.

Η μελέτη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια αύξηση κατά 9% στην πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών και καρδιομεταβολικών συννοσηροτήτων για τα άτομα των οποίων η διατροφή αποτελείται από σημαντική ποσότητα υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.

Η μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου, σύμφωνα με τη μελέτη, αφορούσε τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, τα επεξεργασμένα ποτά και τα ζαχαρούχα ποτά.

Η μελέτη αποτελεί μια ανάλυση δεδομένων από το European Prospective Investigation on Cancer and Nutrition (EPIC). Αυτή είναι μια συνεχιζόμενη προοπτική μελέτη κοόρτης σχετικά με τις συσχετίσεις μεταξύ του καρκίνου και άλλων ασθενειών και του τρόπου ζωής, της διατροφής, των γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 266.666 συμμετέχοντες. Τα τρόφιμα που κατανάλωναν ταξινομήθηκαν με βάση το επίπεδο επεξεργασίας τους, σύμφωνα με τον δείκτη NOVA (κλίμακα που μετρά το επίπεδο επεξεργασίας των τροφίμων σε μια κλίμακα από 1 "ελάχιστα επεξεργασμένα" έως 4 "υπερεπεξεργασμένα"). Υπήρξε ένας μέσος όρος 11,2 ετών για την παρακολούθηση της ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών. Η μελέτη δημοσιεύεται στο The Lancet Regional Health – Europe.

«Δείξαμε ότι ένας παράγοντας κινδύνου – εν προκειμένω η συχνή κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων - δεν συνδέεται μόνο με υψηλότερο κίνδυνο μιας σοβαρής ασθένειας, π.χ. διαβήτη, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο [εμφάνισης] ενός συνδυασμού ασθενειών, γνωστών ως πολυνοσηρότητα», είπε ο ανώτερος ερευνητής της νέας μελέτης, Δρ. Heinz Freisling, ειδικός στη διατροφή και τον μεταβολισμό για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Δεύτερον», σημείωσε, «νομίζω ότι είναι σημαντικό να κοινοποιηθεί στο κοινό ότι ορισμένες υποομάδες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, πρέπει να προτιμώνται έναντι άλλων. Για παράδειγμα, προϊόντα φυτικής προέλευσης έναντι ζωικών προϊόντων».

Η Michelle Routhenstein, διαιτολόγος προληπτικής καρδιολογίας στο EntirelyNourished.com, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, συμφώνησε με αυτό το δεύτερο σημείο, λέγοντας: «Αυτό ρίχνει φως στην ανάγκη αξιολόγησης της θρεπτικής αξίας, όπως οι φυτικές ίνες για την αντιστάθμιση των επιζήμιων επιπτώσεων των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων όπως ορίζεται από την κλίμακα ταξινόμησης NOVA».

Σχετικά Άρθρα