ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπάρχει υπερβολική κατανάλωση φρούτων;

05 Ιουνίου 2022, 08:00

images

Τα φρούτα αποτελούν αδιαμφισβήτητα μια υγιεινή πηγή θερμίδων, φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, πόσα είναι ασφαλές να καταναλώνουμε καθημερινά;

Μια σημαντική μετα-ανάλυση εξέτασε περίπου 350 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα μέρη του κόσμου, για να προσπαθήσει να εντοπίσει τυχόν επιπτώσεις από την υπερβολική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Μελέτησαν τις συνέπειές της στην υγεία, καρδιαγγειακά επεισόδια, καρκίνους και πρόωρο θάνατο. Όλες οι μελέτες ήταν προοπτικές μελέτες και επομένως τα αποτελέσματα απέδειξαν συσχέτιση μεταξύ των προηγούμενων γεγονότων και των αποτελεσμάτων, αλλά δεν μπόρεσαν να αποδείξουν κάποια αιτιώδη σχέση μεταξύ των δύο μεταβλητών.

Το συμπέρασμα ήταν ότι η ομάδα των ανθρώπων που έτρωγε συνήθως 800 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών την ημέρα – σημειώνεται ότι η ποσότητα αυτή είναι σημαντικά υψηλότερη σε σύγκριση με τα 5 φρούτα και λαχανικά που συνιστώνται επί του παρόντος – μείωσε τον κίνδυνο δυσμενών καταστάσεων υγείας. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος καρκίνου μειώθηκε γύρω στα 600 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Αυτή η μελέτη προσπάθησε επίσης να εντοπίσει τα οφέλη διαφορετικών φρούτων και λαχανικών σε διάφορα προβλήματα υγείας. 

Η αλήθεια είναι ότι σε μια μελέτη, η παρέμβαση της παροχής άφθονης τροφής σε μια ομάδα νεαρών ενηλίκων, χωρίς καμία άλλη υπενθύμιση ή πίεση για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αύξησε αμέσως τον αριθμό των μερίδων σε αυτήν την ομάδα κατά 1,2 μερίδες την ημέρα, και παρουσίασε σημαντικές βελτιώσεις σε πολλές πτυχές της ψυχικής τους υγείας. 

Αυτό το αποτέλεσμα ήρθε σε αντίθεση με την έλλειψη οφέλους που παρατηρήθηκε σε μια ομάδα ελέγχου που έλαβε κουπόνια για να αγοράσει περίπου την ίδια ποσότητα φρούτων και λαχανικών της επιλογής τους και να τα προετοιμάσει για κατανάλωση όπως ήθελαν, με υπενθυμίσεις δύο φορές την ημέρα.

Το συμπέρασμα μπορεί να είναι ότι η διάθεση φρέσκων φρούτων και μάλιστα δωρεάν μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξηθεί η κατανάλωση, και ότι οι ατελείωτες εκπαιδευτικές καμπάνιες δεν βοηθούν τόσο πολύ. Επίσης το συμπέρασμα είναι ότι μπορούμε να τρώμε ελεύθερα όσα φρούτα θέλουμε μέχρι βέβαια να "διαμαρτυρηθεί" το έντερό μας!



Σχετικά Άρθρα