ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υγιεινά μικρά γεύματα για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

01 Φεβρουαρίου 2022, 09:00

images

Η ενσωμάτωση υγιεινών σνακ στη διατροφή ατόμων με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (Σ.Ε.Ε.) μπορεί να τα βοηθήσει να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους. Κάποια από αυτά είναι τα παρακάτω:

Τοστ χωρίς γλουτένη: Σύμφωνα με το  Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Παθήσεων, ένα άτομο με IBS μπορεί να επιθυμεί να αποφύγει τη γλουτένη στη διατροφή του. Η γλουτένη βρίσκεται σε προϊόντα που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη. Οι πάσχοντες μπορεί να θέλουν να αφαιρέσουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους για να δουν εάν τα συμπτώματά τους βελτιώνονται.

Οι ιδέες για τοστ χωρίς γλουτένη περιλαμβάνουν βούτυρο, αυγό ή μαρμελάδες. Ένας άλλος τύπος ψωμιού που μπορεί να είναι πιο εύκολο να ανεχτούν τα άτομα με Σ.Ε.Ε. είναι το ψωμί από καλαμποκάλευρο.

Φρούτα: Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Γαστρεντερολογίας (ACG), ένα άτομο με Σ.Ε.Ε. μπορεί να καταναλώσει τα ακόλουθα φρούτα: Μπανάνες, βατόμουρα, πεπόνι, κράνμπερι, ακτινίδια, κουμ κουάτ, φρούτα του πάθους, σμέουρα και φράουλες.

Γιαούρτι χωρίς λακτόζη: Τα άτομα με Σ.Ε.Ε. θα πρέπει να αποφεύγουν προϊόντα που περιέχουν λακτόζη. Μπορούν, λοιπόμ, να αγοράσουν μια σειρά από γιαούρτια που δεν την περιέχουν.

Σκληρά τυριά: Τα τυριά που είναι κατάλληλα για να φάει ένα άτομο με Σ.Ε.Ε. περιλαμβάνουν: Κασέρι,  παρμεζάνα και όλα τα δικά μας σκληρά τυριά.

Βρώμη: Το θα μπορούσε να είναι ένας απλό και χορταστικό σνακ για ένα άτομο με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Η βρώμη περιέχει υψηλή ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου, σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Παθήσεων.

Κέικ ρυζιού ή κράκερ: Τα κέικ ρυζιού μπορεί να είναι ένα νόστιμο και απλό σνακ. Μάλιστα, το Αμερικανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) προτείνει να προσθέσετε τυρί και ντομάτα ή φυστικοβούτυρο σε κέικ ρυζιού ή κράκερ.

Δημητριακά: Ένα άτομο με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να απολαύσει ένα μπολ με δημητριακά χωρίς γλουτένη με γάλα χωρίς λακτόζη ως σνακ.

Τσιπς και ποπ κορν: Ένα άτομο που πάσχει από το σύνδρομο, θα πρέπει να επιλέξει προϊόντα με χαμηλότερες ποσότητες λίπους και αλατιού. Για παράδειγμα, καλό θα ήταν να διαλέξει τσιπς ψητής πατάτας αντί για τηγανητά πατατάκια. Το απλό ή αλατισμένο ποπ κορν είναι το καλύτερο για σνακ.


Σχετικά Άρθρα