ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Xορτοφαγική διατροφή: Κάποιοι έχουν γενετική προδιάθεση να την ακολουθούν πιστά

07 Οκτωβρίου 2023, 08:00

images

Προσπαθήσατε ποτέ να γίνετε χορτοφάγοι αλλά σας φάνηκε πολύ δύσκολο να σταματήσετε να τρώτε κρέας; Τα γονίδιά σας θα μπορούσαν να ευθύνονται εν μέρει γι' αυτή τη δυσκολία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE, εντόπισε ένα σύνολο γονιδίων που υπάρχουν σε άτομα τα οποία ακολουθούσαν πιστά μία χορτοφαγική διατροφή για τουλάχιστον 1 χρόνο.

Ο Nabeel Yaseen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ομότιμος καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern, δήλωσε ότι τα ευρήματα μπορεί να υποδεικνύουν πως η συνέπεια (επομένως και η ασυνέπεια) στην τήρηση μίας χορτοφαγικής διατροφής, δεν είναι μόνο θέμα θέλησης.

«Το μήνυμα είναι ότι, με βάση τη γενετική σας, μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι ή να μην είναι κατάλληλη για εσάς», είπε ο Yaseen. «Δεν χρειάζεται να κατηγορείτε τον εαυτό σας, εάν αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορείτε πραγματικά να τηρήσετε».

Η μελέτη συνέκρινε τη γενετική χιλιάδων χορτοφάγων και κρεατοφάγων που μοιράστηκαν τα ιατρικά δεδομένα και τα δεδομένα του τρόπου ζωής τους με την UK Biobank, μια βάση δεδομένων βιοϊατρικής έρευνας από περίπου μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από περίπου 5.300 χορτοφάγους και 329.000 κρεατοφάγους και εντόπισε 3 γονίδια που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την επιλογή ενός χορτοφαγικού τρόπου ζωής. Και τα 3 βρίσκονται σε ένα χρωμόσωμα με γονίδια που εμπλέκονται στη λειτουργία του εγκεφάλου και στο μεταβολισμό των λιπιδίων - τη διαδικασία κατά την οποία τα λίπη διασπώνται, ώστε να μετατραπούν σε ενέργεια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης 31 άλλα γονίδια που σχετίζονται με τη χορτοφαγία, αν και δεν διαδραμάτισαν τόσο σημαντικό ρόλο όσο τα 3 που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αρκετά από αυτά τα γονίδια συντελούν επίσης στο μεταβολισμό των λιπιδίων.

«Υποθέτουμε ότι ίσως η ικανότητα κάποιου να τηρεί μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να έχει κάποια σχέση με το πώς αντιμετωπίζει τα λίπη στον οργανισμό του και πώς αυτό επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου», είπε ο Yaseen.

Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε ότι η μελέτη απλώς υπογραμμίζει μια γενετική σύνδεση και δεν υποστηρίζει ότι τα συγκεκριμένα γονίδια οδηγούν άμεσα τους ανθρώπους στο να προτιμούν ή να δυσκολεύονται να ακολουθήσουν μια χορτοφαγική διατροφή.

Σχετικά Άρθρα