ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χόρτα: "Βασιλιάδες" της μεσογειακής διατροφής

17 Αυγούστου 2021, 09:00

images

Στην Κατοχή από τους Γερμανούς το 1941-44 πολλοί ήταν αυτοί που επιβίωσαν τρώγοντας απλά ότι "γένναγε" η γη έξω από τα σπίτια τους... Τα βρώσιμα χόρτα είναι μια πολύτιμη τροφή που χαρίζει στον άνθρωπο τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται αλλά και αρκετό νερό και ίνες, απαραίτητα και τα δύο για την καλή λειτουργία του εντέρου.

Τα χόρτα είναι ένας διατροφικός θησαυρός για τον οποίο οι διαιτολόγοι επισημαίνουν ότι είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών (ειδικά φλαβονοειδών) που κάνουν καλό στο καρδιαγγειακό. Κάποια εξ αυτών μάλιστα, όπως η γλιστρίδα, περιέχουν Ω3 λιπαρά οξέα που είναι ωφέλιμα για την καρδιά αλλά και πολλές βιταμίνες Α, C, K και μέταλλα όπως είναι ο σίδηρος, το ασβέστιο, το κάλιο και το μαγνήσιο. Την ίδια ώρα, περιέχουν ελάχιστες θερμίδες... Ουσιαστικά μάλιστα, οι θερμίδες πληθαίνουν από το ελαιόλαδο που τους προσθέτουμε ή το τυρί και το ψωμί με τα οποία συνοδεύουμε ένα πιάτο με χόρτα. τα ίδια τα χόρτα έχουν συνήθως από 20-30 θερμίδες τα 100 γραμμάρια!

Η εποχή που φύονται σε αφθονία είναι άνοιξη αλλά τα βρίσκουμε όλες τις εποχές ανάλογα το είδος τους. Εξάλλου στις μέρες μας, όλα τα γνωστά χόρτα (ραδίκια, αντίδια, γλιστρίδα, κλπ) καλλιεργούνται και μπορούμε εύκολα να τα βρούμε στις αγορές. 

Όταν τα αγοράζουμε πρέπει να δείχνουν πράσινα, στιβαρά και καθαρά. αν έχουν κιτρινίσει τα φύλλα τους ή δείχνουν μαραμένα, καλό είναι να μην τα επιλέγουμε. Επίσης, μπορούμε να τα καθαρίσουμε, να τα πλύνουμε και να τα βράσουμε ώστε να φυλαχθούν μέσα σε ένα σκεύος με καπάκι στο ψυγείο επί 3-4 ημέρες. Διότι αν τα φυλάξουμε στο ψυγείο ωμά, πρέπει να τα μαγειρέψουμε τουλάχιστον την επόμενη μέρα.

Σχετικά Άρθρα