ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χημική ένωση στον καφέ βελτιώνει την υγεία και τη λειτουργία των μυών

05 Απριλίου 2024, 10:00

images

Η σαρκοπενία περιγράφει την απώλεια σκελετικών μυών που επέρχεται φυσιολογικά καθώς γερνάμε. Περίπου το 10%-16% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, πιστεύεται ότι επηρεάζονται παγκοσμίως από αυτή και ο επιπολασμός είναι υψηλότερος σε άτομα με άλλες παθήσεις, για παράδειγμα, καρκίνο και διαβήτη. Ο μέσος ενήλικας χάνει περίπου 250 γραμμάρια μυών κάθε χρόνο μεταξύ 30 και 60 ετών, και αυτός ο αριθμός αυξάνεται μετά την ηλικία των 70 ετών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κινητικά προβλήματα, πτώσεις και αδυναμία, που συχνά οδηγεί σε απώλεια ανεξαρτησίας στους ηλικιωμένους. Πρόσφατη μελέτη που εξέτασε πειραματόζωα και δείγματα ιστών που ελήφθησαν από άνδρες συμμετέχοντες που προσβλήθηκαν από σαρκοπενία, διερεύνησε τους μοριακούς μηχανισμούς που σχετίζονται με αυτήν την πάθηση.

Σε αυτή τη μελέτη, μια διεθνής ομάδα ερευνητών εξέτασε συγκεκριμένα το ρόλο των επιπέδων οξειδωμένης νικοτιναμίδης αδενίνης δινουκλεοτιδίου (NAD+) στη σαρκοπενία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα NAD+ στον ορό 20 ανδρών Κινέζων ηλικίας 65-79 ετών με σαρκοπενία και υγιών συνομηλίκων τους και βρήκαν ότι οι ασθενείς με σαρκοπενία, είχαν χαμηλότερες κυκλοφορικές συγκεντρώσεις τριγωνελίνης, μιας χημικής ουσίας που βρίσκεται σε φυτά και ζώα.

Μετά από περαιτέρω ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα τριγωνελίνης, συσχετίστηκαν θετικά με τη μυϊκή μάζα, τη δύναμη λαβής και την ταχύτητα βάδισης και υψηλότερα επίπεδα NAD+ στους σκελετικούς μύες.

Τα δείγματα ιστών εκτέθηκαν σε τριγωνελίνη in vitro και οι ερευνητές βρήκαν ότι ένας τύπος ιστού που βρέθηκε στους μύες (myotubes), είχε αυξήσει τα επίπεδα NAD+ όταν προχώρησαν σε θεραπεία με τριγωνελίνη, αλλά άλλα μυϊκά κύτταρα, ηπατικά κύτταρα και νεφρικά κύτταρα ,δεν το έκαναν. Η θεραπεία δειγμάτων μυϊκού ιστού από συμμετέχοντες και υγιείς μάρτυρες που ταιριάζουν σε ηλικία με τριγωνελίνη, αύξησε τα επίπεδα NAD+ και στα 2.

Στη συνέχεια, τα σκουλήκια υποβλήθηκαν σε θεραπεία με τριγωνελίνη την πρώτη ημέρα της ενηλικίωσης και παρουσίασαν παρατεταμένη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τους ελέγχους. Έδειξαν επίσης αυξημένη μιτοχονδριακή αναπνοή.

Οι ερευνητές έδωσαν σε αρσενικά ποντίκια μεγαλύτερης ηλικίας (20 μηνών) ένα συμπλήρωμα διατροφής τριγωνελίνης και ένα πρόγραμμα 5 ημερών , βελτίωσε τη μιτοχονδριακή δραστηριότητα στα ποντίκια. Μια σειρά συμπληρωμάτων 12 εβδομάδων, αύξησε τα επίπεδα τριγωνελίνης στο πλάσμα, το ήπαρ και τους μύες. Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι η δύναμη λαβής αυξήθηκε σε ποντίκια που έλαβαν συμπλήρωμα τριγωνελίνης, σε σύγκριση με τους ελέγχους.

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι, αντί να αλλάζει τη δομή των μυϊκών ινών, η τριγωνελίνη βελτιώνει τη μιτοχονδριακή δραστηριότητα σε αυτά τα κύτταρα.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν σε επιστολή προς το Nature Metabolism.

Σχετικά Άρθρα