ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ωφέλιμη η χορτοφαγία για τους μεγαλύτερους άνδρες

07 Ιανουαρίου 2023, 09:00

images

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί -όπως όλα δείχνουν- να προφυλάξει από σοβαρές ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος του προστάτη. Μάλιστα, ομάδα ερευνητών έκανε πρόσφατα ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας αναφορικά με τη συσχέτιση της χορτοφαγικής διατροφής και του είδους αυτού του ανδρικού καρκίνου, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χορτοφαγική διατροφή παρέχει ουσιαστική προστασία.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία 32 εργασιών, αξιολογώντας τις συσχετίσεις μεταξύ της χορτοφαγικής διατροφής και του μειωμένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη. Το 1/3 των μελετών ήταν παρατηρητικές, ενώ οι υπόλοιπες ήταν παρεμβατικές και εξέτασαν πραγματικές περιπτώσεις.

Οι περισσότερες από τις παρατηρητικές μελέτες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη μεταξύ χορτοφάγων ήταν λιγότερα συγκριτικά με τους κρεατοφάγους. Επιπροσθέτως, το 60% των παρεμβατικών μελετών ανέφερε ότι τα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), αυξήθηκαν με πιο αργό ρυθμό στους χορτοφάγους. Η αύξηση του PSA υποδηλώνει ότι ο καρκίνος του προστάτη επιδεινώνεται ή υποτροπιάζει σε άνδρες που έχουν ήδη λάβει θεραπεία για τη νόσο.

Η ομάδα διευκρίνισε ότι, παρά τις ενδείξεις ότι η χορτοφαγική διατροφή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, απαιτούνται ακόμη μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές, για να επιβεβαιωθεί η συσχέτιση. «Πρέπει να διευθετήσουμε εάν η διατροφή είναι πραγματικά προστατευτική ή εάν οι χορτοφάγοι και οι vegans είναι απλώς πιο ευαισθητοποιημένοι για την υγεία τους με άλλους τρόπους», επεσήμανε ο Δρ. Stephen Freedland, ουρολόγος και διευθυντής του Κέντρου Ολοκληρωμένης Έρευνας για τον Καρκίνο και τον Τρόπο Ζωής στο Cedars-Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες.


Σχετικά Άρθρα