ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Vegetarian και vegan δίαιτες: Mύθοι και αλήθειες

30 Ιανουαρίου 2022, 08:00

images

H χορτοφαγία και ο βιγκανισμός είναι δύο παρεξηγημένες έννοιες. Γύρω από αυτές, έχουν δημιουργηθεί διάφοροι μύθοι, από τους οποίους σάς παρουσιάζουμε τους πιο συχνούς...

-Οι φυτικές δίαιτες είναι πάντα υγιεινές.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών έχει δείξει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και των χειρότερων αποτελεσμάτων υγείας. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι μια δίαιτα χωρίς κρέας είναι καλύτερη για το σώμα και την υγεία. Όμως, όπως δεν είναι όλα τα κρέατα ανθυγιεινά, δεν είναι όλες οι χορτοφαγικές ή vegan δίαιτες υγιεινές. Για να χρησιμοποιήσουμε ένα ακραίο παράδειγμα, εάν ένα άτομο έτρωγε μόνο πατατάκια, θα ήταν vegan, αλλά σίγουρα δεν θα ήταν γεμάτο ζωντάνια, ενέργεια και υγεία. Επομένως, όπως με κάθε άλλη δίαιτα, εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το τι καταναλώνει ένα άτομο.

-Οι χορτοφάγοι και οι vegan δεν προσλαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη.

Αυτός είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος από όλους τους μύθους. Για τους χορτοφάγους, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Οι vegan έχουν επίσης μια σειρά από επιλογές, όπως το σεϊτάν, το τόφου, οι φακές, τα ρεβίθια, πολλά είδη φασολιών, η σπιρουλίνα, η κινόα, η βρώμη και οι ξηροί καρποί. Ακόμη και ορισμένα λαχανικά περιέχουν πρωτεΐνη, όπως το σπανάκι, τα σπαράγγια, το μπρόκολο, οι αγκινάρες, οι πατάτες, τα μπιζέλια, τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι γλυκοπατάτες.

- Δεν μπορείτε να προσλάβετε Β12 από μια χορτοφαγική διατροφή.

Ενώ οι vegan συχνά λαμβάνουν συμπληρώματα Β12 για να διασφαλίσουν ότι έχουν επαρκή επίπεδα, οι χορτοφάγοι έχουν πολλές άλλες επιλογές. Οι χορτοφάγοι μπορούν να προσλάβουν Β12 από αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του τυριού. Παράλληλα, μια σειρά από φαγητά για vegan είναι εμπλουτισμένα με Β12, όπως ορισμένα δημητριακά, τόφου και το φυτικό γάλα.

- Η χορτοφαγία εγγυάται την απώλεια βάρους.

Δυστυχώς όχι. Όπως κατέστη σαφές και παραπάνω, δεν είναι όλες οι χορτοφαγικές και οι vegan δίαιτες εξίσου υγιεινές. Είναι απίστευτα εύκολο να καταναλώνετε χιλιάδες θερμίδες κάθε μέρα χωρίς καμία από αυτές να σχετίζεται με ζώα. Το κλειδί για την απώλεια βάρους είναι η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση, και κανένα δεν απαιτεί την αποφυγή ζωικών προϊόντων.

Μια κριτική που δημοσιεύτηκε στο Translational Psychiatry, και αφορούσε υγιείς συμμετέχοντες, άτομα με παχυσαρκία και άτομα με διαβήτη τύπου 2, αναφέρει: «Βρήκαμε ισχυρές ενδείξεις για τις βραχυπρόθεσμες έως μέτριες ευεργετικές επιδράσεις των φυτικών διατροφών σε σχέση με τις συμβατικές δίαιτες […] στην κατάσταση βάρους, στον ενεργειακό μεταβολισμό και στη συστηματική φλεγμονή».


Σχετικά Άρθρα