ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τσουκνίδες: Ερεθίζουν τα χέρια αλλά ωφελούν τον οργανισμό

11 Οκτωβρίου 2021, 16:00

images

Η τσουκνίδα (ή τσουκνίθα) ανήκει στο γένος των αγγειόσπερμων φυτών και είναι μονοετές ή πολυετές, ποώδες, αυτοφυές φυτό, με 40 περίπου είδη παγκοσμίως. Ενώ στην φύση δημιουργεί δερματικές αντιδράσεις σε όποιον το αγγίξει, όταν βράσει, αποτελεί ένα πολύ υγιεινό τρόφιμο...

Ολόκληρο το φυτό καλύπτεται από μικροσκοπικές αγκίδες που κατά την επαφή τους με το δέρμα προκαλούν φαγούρα, τσούξιμο και κοκκινίλα, ενώ σπανιότερα σε κάποιους προκαλούν ως και αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτό οφείλεται σε ένα δηλητηριώδες υγρό, που περιέχουν οι λεπτές βελόνες του φυτού στη σύσταση του οποίου υπάρχει μυρμηκικό οξύ, ακετυλοχολίνες και ισταμίνες, οι οποίες όμως καταστρέφονται με το βράσιμο ή το ψήσιμο.

Διατροφική αξία

Η τσουκνίδα είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα όπως είναι το ασβέστιο, ο χαλκός, το κάλιο, το πυρίτιο, το νάτριο και ο σίδηρος. Το αφέψημα που δημιουργείται αν βράσουμε τα φύλλα της και τα σουρώσουμε, είναι εξαιρετικό διουρητικό και κατά της πέτρας της χολής, ενώ ο χυμός των σπόρων λέγεται ότι αποτέλεσε στην Αρχαιότητα φάρμακο για να σταματούν οι αιμορραγίες. Σύμφωνα με ορισμένους βοτανολόγους, βοηθά στην αντιμετώπιση δερματικών εκζεμάτων, συμβάλλει στη μείωση του ουρικού οξέος στον οργανισμό και ευνοεί την καλή κυκλοφορία του αίματος. Επίσης χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης με εξωτερική χρήση αφού την βράσουν και την κάνουν πολτό.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, η τσουκνίδα είναι απαραίτητο συστατικό στις χορτόπιτες και μάλιστα θεωρείται από αρκετούς πολύ νόστιμο χόρτο που δίνει ιδιαίτερη γεύση σε πολλά λαδερά και σαλάτες.

Σχετικά Άρθρα