ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τσάϊ ναι αλλά όχι οποιοδήποτε...

17 Φεβρουαρίου 2021, 10:00

images

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications σχετικά με την άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ της ουσίας p53 και της επιγαλοκατεχίνης, μιας ένωσης του πράσινου τσαγιού, δείχνει ότι το είδος αυτό του τσαγιού μπορεί να έχει ακόμα και μετρήσιμη αντικαρκινική δράση.  

«Τόσο η p53 όσο και τα μόρια επιγαλοκατεχίνης είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Οι μεταλλάξεις στην p53 βρίσκονται σε πάνω από το 50% των καρκίνων, ενώ η επιγαλοκατεχίνη είναι το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό του πράσινου τσαγιού, ενός δημοφιλούς ροφήματος σε όλο τον κόσμο. Τώρα, λοιπόν, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια άγνωστη μέχρι πρότινος, άμεση αλληλεπίδραση ανάμεσα στα δύο, που δείχνει ένα νέο μονοπάτι για την ανάπτυξη αντικαρκινικών φαρμάκων. Η εργασία μας συμβάλλει στην εξήγηση του τρόπου με τον οποίο η επιγαλοκατεχίνη μπορεί να ενισχύσει την αντικαρκινική δραστηριότητα της p53, ανοίγοντας τον δρόμο για ανάπτυξη φαρμάκων με ενώσεις παρόμοιες με την επιγαλοκατεχίνη», αναφέρει ο Δρ Chunyu Wang, καθηγητής Βιολογίας στο Πολυτεχνείο Rensselaer και επικεφαλής της μελέτης.

Η p53 έχει αρκετές αναγνωρισμένες αντικαρκινικές λειτουργίες, μεταξύ των οποίων ότι διακόπτει την κυτταρική ανάπτυξη για να επιτρέψει την επιδιόρθωση του DNA, είτε ενεργοποιώντας την επιδιόρθωση του DNA είτε ξεκινώντας τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο –τη λεγόμενη απόπτωση- αν η βλάβη του DNA δε μπορεί να επιδιορθωθεί. 

«Τόσο  η EGCG όσο και η MDM2 δεσμεύονται στο ίδιο σημείο της p53, στην Ν-τερματική περιοχή, έτσι το ECGC ανταγωνίζεται την MDM2. Όταν η EGCG δεσμεύεται από την p53, η πρωτεΐνη δεν υποβαθμίζεται μέσω της MDM2 και έτσι τα επίπεδα της p53 θα αυξηθούν μέσω της άμεσης αλληλεπίδρασης με την ECGC, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει περισσότερη p53 για αντικαρκινική δράση. Πρόκειται, λοιπόν, για πολύ σημαντική αλληλεπίδραση», καταλήγει ο Δρ Wang.

Σχετικά Άρθρα