ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρώτε συχνά επεξεργασμένα τρόφιμα; Διατρέχετε κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης

07 Δεκεμβρίου 2022, 09:00

images

Νέα έρευνα δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα χοτ ντογκ και η καταψυγμένη πίτσα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης. Ειδικότερα, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Neurology, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 10.000 άτομα σε μια περίοδο 8 ετών.

Ύστερα από έρευνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα των οποίων η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων αποτελείται κατά τουλάχιστον 20% από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν κατά 25% ταχύτερη μείωση των εκτελεστικών λειτουργιών και 28% ταχύτερη συνολική γνωστική εξασθένηση.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι, εάν η συνολική ποιότητα διατροφής ενός ατόμου ήταν υψηλή, η επίδραση των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων ήταν μικρότερη.

Χρησιμοποιώντας μια συγχρονική μελέτη, η ομάδα των Αυστραλών ερευνητών αξιολόγησε περισσότερους από 2.700 συμμετέχοντες που ήταν από 60 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή από το 2011 έως το 2014. Κάθε συμμετέχων θυμήθηκε τι είχε φάει μέσα σε ένα 24ωρο μέσα σε 2 μη συνεχόμενες ημέρες.

Η ομάδα χρησιμοποίησε τυποποιημένες, επικυρωμένες δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης μιας που αξιολογεί τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ότι η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, συσχετίστηκε με χειρότερες επιδόσεις σε μία από τις δοκιμές μεταξύ ηλικιωμένων οι οποίοι δεν είχαν προϋπάρχουσες ασθένειες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν πως η μείωση των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, μπορεί να είναι ένας τρόπος βελτίωσης της εξασθενημένης γνωστικής λειτουργίας μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων.

«Η έρευνα δείχνει ότι οι δίαιτες που ακολουθούν ένα στυλ Μεσογειακής Διατροφής, που χαρακτηρίζονται από το υψηλό ποσοστό τροφίμων με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που σχετίζεται με την ηλικία», δήλωσε η Barbara Cardoso, Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ανώτερη λέκτορας Διατροφής, Διαιτολογίας και Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη,  Αυστραλία.

"Τα τρόφιμα που καταναλώνονται ως μέρος αυτών των διατροφικών μοντέλων περιλαμβάνουν ψάρια, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και λαχανικά", υπογράμμισε. 

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματά τους επιβεβαίωσαν τη θεωρία ότι μια μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να είναι ένας «προστατευτικός παράγοντας κατά της μείωσης της μνήμης και της μεσοχρονικής ατροφίας»  (συρρίκνωσης) του λοβού του εγκεφάλου που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ.


Σχετικά Άρθρα