ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρώμε μπρόκολο για να έχουμε υγεία και δύναμη

16 Μαρτίου 2020, 16:05

images

Συγγενές φυτό με το λάχανο και το κουνουπίδι, το μπρόκολο προέρχεται από το άγριο λάχανο και μας παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, ακόμα και αντικαρκινική δράση.

Συγκεκριμένα, το μπρόκολο περιέχει φυτοχημικά που ονομάζονται ινδόλες και ισοθειοκυανάτες, οι οποίες αυξάνουν τη δραστηριότητα ενζύμων τα οποία καταστρέφουν τους καρκινικούς παράγοντες. Επίσης η βήτα-καροτίνη, η γλουκοραφανίνη, το διινδολυμεθάνιο, το σελήνιο,  η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος, το κάλιο και αμινοξέα που περιέχονται στο λαχανικό αυτό εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινογενών κυττάρων στο μαστό, τη μήτρα, τον προστάτη, το παχύ έντερο, τους νεφρούς και άλλα όργανα. 

Το μπρόκολο βοηθά επίσης στην αποτοξίνωση του οργανισμού καθώς περιέχει μεγάλες συγκεντρώσεις βιταμίνης C και αμινοξέα, ενώ αποτελεί καλή πηγή φυσικού θείου. Έχει εξάλλου θετική δράση στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και σε στομαχικές διαταραχές.  

Αλλά και οι βιταμίνες C, βήτα καροτίνη, και τα ιχνοστοιχεία σελήνιο, ψευδάργυρος, φώσφορος, χαλκός έχουν ευεργετική δράση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και βελτιώνουν την υγεία των οστών λόγω του ασβεστίου και του μαγνησίου που περιέχει. 

Όπως έχει πει ο γενετιστής Δρ Τζακ Γιούβικ, καθηγητής στον Τομέα Διατροφικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Ιλινόϊ, "αν και χρειαζόμαστε τη φλεγμονή, διότι είναι η αντίδραση του οργανισμού στις ασθένειες και τους τραυματισμούς, όταν αυτή είναι χρόνια σχετίζεται με την έναρξη πολλών εκφυλιστικών ασθενειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος. Οι άνθρωποι, λοιπόν, των οποίων η διατροφή περιέχει επαρκείς ποσότητες φαινολικών ενώσεων, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως αυτών των ασθενειών» .


Σχετικά Άρθρα