ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρόποι να εξετάζουμε αν τα αυγά είναι χαλασμένα

20 Ιουνίου 2022, 10:00

images

Τα αυγά είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Ένα θέμα που μας απασχολεί συχνά ωστόσο, είναι πότε ένα αυγό είναι ασφαλές για κατανάλωση ή όχι.

Πρώτα απ' όλα, το float test (δηλαδή η δοκιμή αν το αυγό επιπλέει σε νερό) είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να ελέγξετε εάν ένα αυγό είναι φρέσκο. Για να εκτελέσετε τη δοκιμή αυτή, τοποθετήστε το αυγό σε ένα μεγάλο μπολ με νερό. Αν βυθιστεί ή μείνει στον πάτο, είναι ακόμα φρέσκο. Ένα παλαιότερο αυγό είτε θα σταθεί στην άκρη, είτε θα επιπλέει. Η δοκιμή λειτουργεί επειδή ο αέρας συσσωρεύεται μέσα στο αυγό καθώς χαλάει, αυξάνοντας την άνωσή του.

Ωστόσο, ένα αυγό που επιπλέει μπορεί να εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA). Μπορείτε να δοκιμάσετε περαιτέρω το αυγό σπάζοντας το για να το μυρίσετε  και ελέγχοντάς το για ορατά σημάδια μόλυνσης.

Εξάλλου, ένας από τους απλούστερους και πιο αξιόπιστους τρόπους για να διαπιστώσετε εάν ένα αυγό έχει χαλάσει είναι να το μυρίσετε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν ένα αυγό είναι πολύ παλιό ή σάπιο, ενδέχεται να μπορείτε να μυρίσετε την άσχημη οσμή πριν καν το σπάσετε. Γενικώς, καλό είναι να μυρίζετε κάθε αυγό πριν το χρησιμοποιήσετε.

Βέβαια, εάν διατηρείτε τα αυγά στη συσκευασία τους, μπορείτε να ελέγξετε την ημερομηνία λήξης για να δείτε αν είναι ακόμα ασφαλή για κατανάλωση. Ωστόσο, οι πληροφορίες στο κουτί μπορεί μερικές φορές να είναι λίγο συγκεχυμένες.

Η ημερομηνία συσκευασίας είναι ένας τριψήφιος αριθμός που αντιπροσωπεύει την ημέρα του έτους που ο παραγωγός έπλυνε, έλεγξε και συσκεύασε τα αυγά. Για παράδειγμα, η ημερομηνία συσκευασίας 001 είναι η 1η Ιανουαρίου και η ημερομηνία συσκευασίας 365 είναι η 31η Δεκεμβρίου. Εάν ένας παραγωγός αυγών που ακολουθεί τις οδηγίες του USDA επιλέξει να συμπεριλάβει ημερομηνία λήξης, δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 30 ημέρες μετά την ημερομηνία συσκευασίας.

Τέλος, συνιστάται να διατηρείτε τα αυγά στο ψυγείο για 3-5 εβδομάδες. Παρόλο που η ημερομηνία λήξης μπορεί να παρέλθει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι ασφαλή για κατανάλωση. 

Για να τα διατηρήσετε ασφαλή, θα πρέπει να τα τοποθετήσετε μέσα στο ψυγείο αμέσως μετά την αγορά. Η θερμοκρασία του ψυγείου πρέπει να είναι 4°C και θα πρέπει να τοποθετείτε τα αυγά στο πιο κρύο σημείο του ψυγείου και όχι στην πόρτα του.



Σχετικά Άρθρα