ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρόφιμα με γλουτένη: Ποιοι πρέπει να ασχολούμαστε με το συστατικό αυτό

12 Ιανουαρίου 2022, 09:00

images

Η γλουτένη ανήκει σε μια οικογένεια φυτικών πρωτεϊνών που αποτελείται από τις γλοιαδίνη και γλουτελίνη. Βρίσκεται σε δημητριακά, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, της σίκαλης και του κριθαριού. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν τη γλουτένη χωρίς παρενέργειες.

Ωστόσο, η κατανάλωση γλουτένης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως κοιλιοκάκη, ευαισθησία/δυσανεξία στη γλουτένη, αλλεργία στο σιτάρι και κάποιες άλλες ασθένειες σε μία μικρή μερίδα ανθρώπων.

Η κοιλιοκάκη είναι η πιο σοβαρή μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη. Επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού. Είναι μια αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία το σώμα αντιμετωπίζει τη γλουτένη ως εισβολέα, κι έτσι, το ανοσοποιητικό σύστημα τής επιτίθεται. Αυτό καταστρέφει το τοίχωμα του εντέρου και μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, αναιμία, σοβαρά πεπτικά προβλήματα και αυξημένο κίνδυνο πολλών ασθενειών.

Κάποιοι άνθρωποι δεν υποφέρουν από κοιλιοκάκη, αλλά αντιδρούν αρνητικά στη γλουτένη. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται "ευαισθησία στη γλουτένη από μη κοιλιοκάκη". Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν επί του παρόντος πόσα άτομα έχουν αυτή την πάθηση, αλλά ορισμένοι εκτιμούν ότι είναι περίπου 0,5–13% του πληθυσμού.

Επιπλέον,  τα άτομα με αλλεργία στο σιτάρι μπορεί να συνεχίσουν να καταναλώνουν άλλα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, όπως κριθάρι ή σίκαλη, χωρίς να εμφανίσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να θεωρούν δύσκολο το να ξεκινήσουν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένα άτομο είναι να διαβάζει τις ετικέτες σε οτιδήποτε τρώει και πίνει.

Τροφές χωρίς γλουτένη

Υπάρχουν πολλές υγιεινές τροφές που είναι φυσικά χωρίς γλουτένη, όπως κρέας, ψάρια και θαλασσινά, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, λίπη, όπως λάδια και βούτυρο.

Είναι γενικά καλύτερο να επιλέγονται φυσικά τρόφιμα χωρίς γλουτένη παρά επεξεργασμένα προϊόντα. Αυτά τείνουν να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή επεξεργασμένα δημητριακά. Τα περισσότερα ποτά είναι επίσης χωρίς γλουτένη, εκτός από την μπύρα, εκτός αν φέρουν ετικέτα ότι δεν περιέχει το συστατικό αυτό.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη

Οι πηγές γλουτένης στη διατροφή περιλαμβάνουν:

-σιτάρι

-σίκαλη

-κριθάρι

-ψωμί

-ζυμαρικά

-σιτηρά

-μπύρα

-κέικ, μπισκότα και αρτοσκευάσματα.

Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί επίσης να περιέχουν γλουτένη. Επισημαίνεται και πάλι ότι όποιος θέλει να αποφύγει τη γλουτένη, θα πρέπει να διαβάσει προσεκτικά τις ετικέτες.



Σχετικά Άρθρα