ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρεις συμβουλές- κλειδιά για πιο ισορροπημένη διατροφή

31 Μαρτίου 2024, 08:00

images

Το κλειδί για μια υγιεινή διατροφή είναι να προσλαμβάνετε τη σωστή ποσότητα θερμίδων ανάλογα με το πόσο δραστήριοι είστε, ώστε να εξισορροπείτε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε με τις θερμίδες που καίτε. Συνιστάται στους άνδρες να καταναλώνουν 2.500 θερμίδες την ημέρα και στις γυναίκες περίπου 2.000 θερμίδες την ημέρα. Ακολουθούν 3 συμβουλές για μία πιο ισορροπημένη διατροφή, σύμφωνα με το NHS UK.

1. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας πολλά φρούτα και λαχανικά

Συνιστάται να τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες από μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Μπορούν να είναι φρέσκα, κατεψυγμένα, σε κονσέρβα, αποξηραμένα ή σε μορφή χυμού.

Μια μερίδα φρέσκων, κονσερβοποιημένων ή κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών είναι 80 γρ. Μια μερίδα αποξηραμένων φρούτων είναι 30 γραμ.

Ένα ποτήρι 150 ml  χυμού φρούτων, χυμού λαχανικών ή smoothie μετράει επίσης ως 1 μερίδα, αλλά καλό είναι να περιορίσετε την ποσότητα που έχετε σε 1 ποτήρι την ημέρα, καθώς αυτά τα ποτά είναι ζαχαρούχα και μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα δόντια.

2. Τρώτε περισσότερα ψάρια

Το ψάρι είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα.

Στόχος να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 μερίδες ψαριού την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης τουλάχιστον 1 μερίδας λιπαρού ψαριού.

Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Τα λιπαρά ψάρια είναι τα εξής:
⦁σολομός
⦁πέστροφα
⦁ρέγγα
⦁σαρδέλες
⦁σκουμπρί

Τα μη λιπαρά ψάρια περιλαμβάνουν:
⦁μπακαλιάρο
⦁γλώσσα
⦁τόνο

Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ φρέσκων και κατεψυγμένων ψαριών, αλλά και κονσερβών, αλλά να θυμάστε ότι τα κονσερβοποιημένα και καπνιστά ψάρια, μπορεί να έχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού.

3. Τρώτε λιγότερο αλάτι: όχι περισσότερο από 6 γραμ. την ημέρα

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση. Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση , είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό.

Ακόμα κι αν δεν προσθέσετε αλάτι στο φαγητό σας, η ποσότητα νατρίου που αυτό περιέχει μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη.

Περίπου τα 3/4 της ποσότητας αλατιού που καταναλώνετε, υπάρχει ήδη στο φαγητό όταν το αγοράζετε, όπως δημητριακά πρωινού, σούπες, ψωμί και σάλτσες.

Διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων για να πληροφορηθείτε για τις ποσότητες νατρίου που περιέχει το εκάστοτε τρόφιμο. Εάν δείτε πάνω από 1,5 γρ. νατρίου ανά 100 γρ., αυτό σημαίνει ότι το φαγητό είναι πλούσιο σε αλάτι. Τέλος, οι ενήλικες και τα παιδιά ηλικίας 11 ετών και άνω, δεν πρέπει να τρώνε περισσότερο από 6 γρ. αλάτι (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) την ημέρα, ενώ τα μικρότερα παιδιά πρέπει να προσλαμβάνουν ακόμη μικρότερη ποσότητα.

Σχετικά Άρθρα