ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το πλούσιο πρωινό βοηθά στον έλεγχο της όρεξης

20 Οκτωβρίου 2022, 18:00

images

Η κατανάλωση ενός μεγάλου πρωινού και ενός μικρότερου δείπνου, θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, κάνοντας σας να αισθάνεστε λιγότερο πεινασμένοι, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν.

Οι 30 εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη προετοίμασαν όλα τα γεύματά τους για περισσότερους από δύο μήνες, συμπεριλαμβάνοντας στη διατροφή τους πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο, λαμβάνοντας περίπου 1.700 θερμίδες την ημέρα.

Τα πρωινά της μελέτης περιελάμβαναν smoothies, γιαούρτι, αυγά, λουκάνικα και μανιτάρια και όλα περιείχαν άφθονη πρωτεΐνη που βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι.

Οι συμμετέχοντες πέρασαν έναν μήνα λαμβάνοντας σχεδόν τις μισές από τις ημερήσιες θερμίδες τους από ένα τεράστιο πρωινό, ακολουθούμενο από ένα μικρότερο μεσημεριανό γεύμα και ένα ακόμη μικρότερο βραδινό γεύμα. Τον επόμενο μήνα, οι εθελοντές είχαν το μεγάλο γεύμα τους το βράδυ και όχι το πρωί.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Metabolism, διαπίστωσαν ότι ο χρόνος ενός μεγάλου γεύματος δεν είχε καμία διαφορά στο πόσες θερμίδες καίγονταν, στο μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας των ανθρώπων ή στο πόσο βάρος έχασαν. Η βασική διαφορά ήταν στα επίπεδα της όρεξης ή της πείνας, τα οποία ήταν πιο μειωμένα σε όσους κατανάλωναν το πλούσιο πρωινό.

Η καθηγήτρια Alexandra Johnstone δήλωσε ότι αυτό είναι πιθανό να είναι κρίσιμο στον πραγματικό κόσμο, όταν η ποσότητα του διαθέσιμου φαγητού δεν ελέγχεται.

«Αν μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα υγιεινό πλούσιο πρωινό, είναι πιο πιθανό να διατηρήσετε τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και να διατηρήσετε αυτόν τον έλεγχο της όρεξης για το υπόλοιπο της ημέρας». Η ίδια υποστήριξε ότι υπήρχαν ιδέες σχετικά με τα συστήματα όρεξης και ανταμοιβής του εγκεφάλου να είναι «πιο συντονισμένα για το πρώτο γεύμα της ημέρας», μετά τη νυχτερινή νηστεία. Ωστόσο, τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με τις διατροφικές συνήθειες των περισσότερων ανθρώπων.

«Οι άνθρωποι προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τον ύπνο τους και δεν έχουν χρόνο το πρωί, ούτε για να προετοιμαστούν, ούτε για να καθίσουν και να φάνε ένα μεγαλύτερο γεύμα, και ως εκ τούτου, τρώνε ένα μεγαλύτερο βραδινό γεύμα», δήλωσε.

Οι επιστήμονες διερευνούν τώρα τι συμβαίνει όταν οι εργαζόμενοι σε βάρδιες τρώνε στη μέση της νύχτας και προσπαθούν να καθορίσουν εάν οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.


Σχετικά Άρθρα