ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το παρθένο ελαιόλαδο είναι ο "χρυσός" της διατροφής

15 Φεβρουαρίου 2020, 09:05

images

Αμέτρητες είναι οι μελέτες που πιστοποιούν από τα μέσα του 20ου αιώνα και μετά την υψηλή διατροφική αξία του παρθένου ελαιόλαδου και την ευεργετική του δράση στην καρδιά, τα αγγεία, τον εγκέφαλο, το δέρμα και στο σύνολο του οργανισμού. 

Τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Medicine δείχνουν ότι μία δίαιτα πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 30% ακόμα και σε ανθρώπους που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι καπνιστές και τα άτομα με διαβήτη. 

Σε μια άλλη μελέτη που διεξήχθη στην Ισπανία, ερευνητές παρακολούθησαν 7.447 ανθρώπους επί πέντε τουλάχιστον χρόνια και απέδειξαν ότι η μεσογειακή διατροφή που περιέχει σχεδόν αποκλειστικά ελαιόλαδο (αντί βουτύρου και άλλων ελαίων) μπορεί να διαδραματίσει ρόλο "φαρμάκου", παρόμοιου με τις στατίνες οι οποίες ελέγχουν την υψηλή χοληστερίνη . 

Βεβαίως, το ελαιόλαδο είναι λίπος και ως τέτοιο έχει πολλές θερμίδες. Πρέπει λοιπόν να το τρώμε ωμό καθημερινά αλλά όχι σε ποσότητα που να ξεπερνά τις δύο κουταλιές της σούπας. Έχει αποδειχτεί εξάλλου, ότι ακόμα και στο τηγάνισμα, το ελαιόλαδο είναι καλύτερο άλλων φυτικών ελαίων (που θεωρούνται πιο ελαφριά) αρκεί να μην τηγανίζουμε στο ίδιο λάδι παραπάνω από δύο φορές. Αλλά το ίδιο ισχύει λίγο ως πολύ για όλα τα έλαια.

Το ελαιόλαδο αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε η οποία έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Επίσης οι πολυφαινόλες που περιέχει, είναι αντιοξειδωτικά που ωφελούν πολύ την καρδιά και άλλα όργανα.

Διατροφική αξία ανά 100 γραμμάρια ελαιόλαδο:

Κορεσμένα λιπαρά: 13.8%
Μονοακόρεστα λίπη: 73%
Ωμέγα-6: 9.7%
Ωμέγα-3: 0.76%
Βιταμίνη E: 72% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας
Βιταμίνη K: 75% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας.

Σχετικά Άρθρα