ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το μήλο είναι ο διατροφικός σταρ του χειμώνα

03 Δεκεμβρίου 2019, 14:30

images

Στη μυθολογία της Σκανδιναβίας, το μήλο υπήρξε σύμβολο νιότης και μάλιστα στον παράδεισο των Kελτών, τα μήλα είναι μέσο αναγέννησης. Στην χριστιανική παράδοση απέκτησε τον συμβολισμό του απόλυτου πειρασμού που διώχνει τον άνθρωπο από τον Παράδεισο... Αλλά στην καθημερινότητα η αλήθεια είναι ότι τα μήλα μπορούν να μας χαρίσουν ένα επίγειο "παράδεισο" υγείας.

Διατροφικά, τα μήλα είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, που περιλαμβάνει βιταμίνη C, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6 και κάλιο. Περιέχει επίσης υδατάνθρακες, καθόλου λίπος και θερμιδικά αποδίδει 65 kcal στα 125 γραμμάρια.

Είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, καθώς έχουν το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο αντιοξειδωτικής δράσης σε σύγκριση με άλλα φρούτα (Σχήμα).

Οι αντιοξειδωτικές ικανότητες που περιέχουν τα μήλα περιλαμβάνουν τα φλαβονοειδή, που είναι ουσίες με ισχυρές ιδιότητες αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, συμμετέχουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών προβλημάτων και  μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μήλων σχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες θανάτου από καρδιακό επεισόδιο.

Τα μήλα φαίνεται επίσης να προστατεύουν από τον καρκίνο του πνεύμονα, αποτελούν ασπίδα έναντι του σακχαρώδη διαβήτη και ωφελούν τα δόντια.

Σε έρευνα γύρω από τη δράση του μήλου ενάντια στη χοληστερόλη, διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός μήλου οδήγησε στη μείωση της οξειδωμένης μορφής της κακής LDL χοληστερόλης. Η δράση αυτή του μήλου οφείλεται κυρίως στις πολυφαινόλες του, φαίνεται όμως ότι οι πολυφαινόλες από μόνες τους δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα όσο ένα ολόκληρο μήλο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η δράση του μήλου κατά της χοληστερόλης είναι μεγαλύτερη και από τα αντιοξειδωτικά άλλων τροφών, όπως της ντομάτας και του πράσινου τσαγιού.

Τέλος, τρώγοντας τα μήλα με τη φλούδα τους παίρνουμε το μέγιστο των θρεπτικών συστατικών που περιέχει. ωφελείτε την υγεία σας, διότι ένα μεγάλο μέρος των φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών βρίσκονται στη φλούδα. 

ΠΗΓΗ

Nutrition

Σχετικά Άρθρα