ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το ελαιόλαδο μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου

22 Αυγούστου 2023, 09:00

images

Ερευνητές παρατήρησαν μια συσχέτιση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης ελαιολάδου και μειωμένο κίνδυνο θανάτου από άνοια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), υπάρχουν πάνω από 55 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με άνοια παγκοσμίως. Υπολογίζονται 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις ετησίως και η άνοια είναι επίσης η 7η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ηλικιωμένων.

Η κύρια μορφή άνοιας είναι η Νόσος Αλτσχάιμερ (AD), η οποία επηρεάζει περίπου 6,7 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η νέα μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο καθημερινά είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από άνοια κατά 28%, σε σύγκριση με άτομα που δεν συμπεριελάμβαναν στη διατροφή τους ελαιόλαδο.

Αναλύοντας αρχεία υγείας από το 1990 έως το 2018 για 60.582 γυναίκες και 31.801 άνδρες, χωρίς καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο και παρακολουθώντας την υγεία τους για 28 χρόνια κατέληξαν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Η αντικατάσταση μόνο ενός κουταλιού μαργαρίνης ή μαγιονέζας με ελαιόλαδο συσχετίστηκε με 8-14% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από άνοια, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

«Δεδομένου ότι το ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή πρόσθετου λίπους σε μια τυπική μεσογειακή διατροφή, μας ενδιέφερε να εξετάσουμε τη συσχέτισή του με τη θανατηφόρα άνοια», είπε δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Anne-Julie Tessier, διαιτολόγος και ερευνήτρια διατροφής στο Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan.

Στην έρευνά τους, η Δρ Tessier και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι η συσχέτιση του ελαιολάδου με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια υπήρξε ανεξάρτητα από την ποιότητα της διατροφής και του πόσο πιστά τηρούσαν οι άνθρωποι τη μεσογειακή διατροφή. Η Δρ Tessier υπέθεσε ποιο θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να προσφέρει το ελαιόλαδο τα οφέλη για τον εγκέφαλο:

«Το ελαιόλαδο μπορεί να διαδραματίσει ευεργετικό ρόλο στη γνωστική υγεία μέσω της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μπορεί να προάγουν τη νευρογένεση. Περιέχει επίσης βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες που έχουν αντιοξειδωτική δράση».

Ο Δρ Domenico Praticò, διευθυντής και καθηγητής στο Κέντρο Αλτσχάιμερ στο Πανεπιστήμιο Temple, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, σημείωσε ότι «άλλες ενώσεις όπως η ελαιοκανθάλη και η ελευρωπαΐνη θεωρούνται επίσης ευεργετικές». «Υπάρχουν επίσης κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι ο συνδυασμός όλων αυτών των διαφορετικών ενώσεων είναι περισσότερο από ένα μόνο στοιχείο που ευθύνεται για τα θετικά αποτελέσματα», κατέληξε ο Δρ Praticò.


Σχετικά Άρθρα