ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το ελαιόλαδο είναι ασπίδα προστασίας για την καρδιά μας

05 Νοεμβρίου 2020, 10:00

images

Μέχρι και 7% μεγαλύτερη προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα προσφέρει το ελαιόλαδο σε σύγκριση με τη μαργαρίνη και άλλα λίπη. Αυτό αναφέρεται σε μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ, και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Και δεν είναι βέβαια αυτή η μέγιστη προστασία που προσφέρει ποσοστιαία το ελαιόλαδο. Αντίθετα, όσο περισσότερο τρώμε, τόσο περισσότερα είναι τα οφέλη. Έτσι, μισή κουταλιά την ημέρα μειώνει κατά 15% τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Ταυτόχρονα, έχουν 21% μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. 

«Είναι προτιμότερο να αντικαταστήσετε τη μαργαρίνη, το βούτυρο ή τη μαγιονέζα με ελαιόλαδο. Μην προσθέσετε άλλα ζωικά ή φυτικά λίπη στην υπάρχουσα δίαιτα. Το σημαντικό εδώ είναι η αντικατάσταση», λέει ο Δρ. Φρανκ Χου, επικεφαλής της έδρας διαιτολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

«Το σημαντικότερο είναι να αντικαταστήσετε τα ανθυγιεινά λιπαρά με ελαιόλαδο, περιορίζοντας έτσι τη χοληστερίνη», επισημαίνει ο Δρ. Χου.

Το έλαιο καρύδας βρέθηκε στη δεύτερη θέση ενώ το έλαιο «κανόλα», που είναι το γνωστό στις ΗΠΑ, χαρακτηρίσθηκε ως το πιο βλαβερό στο τηγάνισμα. Οι  επιστήμονες του Χάρβαρντ το συστήνουν σε σαλάτες, αλλά και σάλτσες ζυμαρικών όπως είναι το ιταλικό «πέστο", καθώς και για τηγάνισμα λαχανικών, τηγάνισμα σολομού και άλλων ψαριών. «Καλούμε τους πολίτες να υιοθετήσουν μικρές αλλαγές στη δίαιτά τους. Αντί να χρησιμοποιούν βούτυρο στο ψωμί τους, να το βουτούν στο λάδι. Αντί να αγοράζουν έτοιμη σάλτσα σαλάτας, να φτιάχνουν σπιτικό λαδόξιδο με ελαιόλαδο», τονίζει ο Δρ. Χου.


Σχετικά Άρθρα