ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το εκχύλισμα ενός τροπικού φυτού βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη

23 Δεκεμβρίου 2020, 16:00

images

Εκχύλισμα από τα φύλλα του Ginkgo biloba (Γκίνγκο Μπιλόμπα) ενδέχεται να προσφέρει πολλά οφέλη στη προσπάθεια για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2. Αυτό αναφέρει μελέτη του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι που δημοσιεύεται στο Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy.

«Σε διαβητικούς αρουραίους το Ginkgo biloba είχε πολύ καλή επίδραση στα β-κύτταρα του Langerhans, τα κύτταρα του παγκρέατος που εκκρίνουν την ινσουλίνη, προκαλώντας αποκατάσταση όμοια με αυτή που βλέπουμε σε υγιή τρωκτικά», εξηγεί ο Helal Fouad Hetta, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πεπτικών Παθήσεων του Πανεπιστημίου.

«Εκχυλίσματα από το πανάρχαιο αυτό φυτό που καλλιεργείται ως καλλωπιστικό σε πάρκα και κήπους και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες», προσθέτει.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ο διαβήτης τύπου 2 προκλήθηκε στους αρουραίους μέσω εντατικής σίτισης για οκτώ συνεχείς εβδομάδες με πολλά λιπαρά  και με ενδοπεριτοναϊκή ένεση μιας μόνο χαμηλής δόσης στρεπτοζοτοκίνης.

Τα 40 τρωκτικά με τυχαία επιλογή χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: μη διαβητικά (ομάδα ελέγχου) και τρεις ομάδες διαβητικών αρουραίων. Η μια διαβητική ομάδα είχε ρόλο ομάδας ελέγχου και οι άλλες δύο πήραν από του στόματος νερό με εκχύλισμα από φύλλα Ginkgo biloba και μαγνητισμένο νερό για τέσσερις εβδομάδες.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα