ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το είδος της διατροφής καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία του εντέρου

10 Δεκεμβρίου 2021, 10:00

images

Το 15% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχει συμπτώματα που σχετίζονται με το ευερέθιστο έντερο και αυτό οφείλεται -σύμφωνα με Αμερικανούς γιατρούς- στην κακή διατροφή.

Οι γενετικοί, κληρονομικοί παράγοντες καθορίζουν σε ένα βαθμό την τάση για γαστρεντερικά προβλήματα αλλά τον πιο σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι παίζει η διατροφή. Τι τρώμε, σε ποια ποσότητα, σε ποιους συνδυασμούς και ποιες ώρες την ημέρα.

Σε σχετική μελέτη που εξέτασε συγκεκριμένα γονίδια στο DNA των συμμετεχόντων, φάνηκε ξεκάθαρα ότι ενώ τα "ένοχα" γονίδια είναι υπαρκτά, αν κάνουμε προσεκτική διατροφή και γενικά υγιεινή ζωή, μπορούμε να υπερβούμε την επιρροή τους. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Cell Genomics, και επιβεβαίωσε αυτά που λένε οι σχετικοί γιατροί εδώ και δεκαετίες.

Ενώ τα αποτελέσματα στην εξέταση του DNA δείχνουν ξεκάθαρη κληρονομικότητα, όπως αναφέρει ο Δρ Mauro D’Amato, PhD, επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής στο CIC nioGUNE στην Ισπανία, μπορούμε να κάνουμε πολλές διατροφικές παρεμβάσεις. Εξετάζοντας τις περιπτώσεις 167.875 ανθρώπων από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Σουηδία, εντοπίστηκε πολυ-γενετικό υπόβαθρο για τις διάρροιες, τους πόνους στο έντερο και τα λοιπά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς με ευερέθιστο έντερο, Μάλιστα 5 γονίδια φαίνεται να ευθύνονται περισσότερο.

"Όταν μπορέσουμε να χωρίσουμε σε κατηγορίες τους ασθενείς ανάλογα με το γενετικό τους προφίλ, θα μπορούμε να τους δώσουμε πιο συγκεκριμένες και τελικά αποδοτικές θεραπείες και διατροφικές οδηγίες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους", αναφέρει ο καθηγητής.

"Η εξατομικευμένη θεραπεία μαζί με σωστή διατροφή περιορισμού των φυτικών ινών, τακτική άσκηση και ψυχολογική υποστήριξη, μπορούν να εξαφανίσουν την ασθένεια", καταλήγει ο Δρ Mayer, συνεργάτης του καθηγητή.

Σχετικά Άρθρα