ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το άσθμα στα παιδιά δεν "νικιέται" από την βιταμίνη D

10 Φεβρουαρίου 2020, 10:05

images

Τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο τεύχος της New England Journal of Medicine δείχνουν ότι η προληπτική λήψη βιταμίνης D από την έγκυο, δεν θα αποτρέψει την εμφάνιση άσθματος στο παιδί της...

Όπως αναφέρει στη δημοσίευση ο Δρ Augusto A. Litonjua, M.D., M.P.H., από το Πανεπιστήμιο του Rochester στη Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η παρακολούθηση παιδιών των οποίων οι μητέρες έλαβαν συμπληρώματα με βιταμίνη D όταν ήταν έγκυες, δεν έδειξε κανέναν αντίκτυπο στη συχνότητα εμφάνισης άσθματος στα παιδιά αυτά μέχρι και την  ηλικία των 6 ετών που τα παρακολούθησαν. Συγκεκριμένα, οι έγκυες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και λάμβαναν στην πρώτη ομάδα 4,400 IU βιταμίνης D or 400 IU ημερησίως και στη δεύτερη ομάδα 400 IU βιταμίνης D.

Όπως φάνηκε μέσα στα επόμενα χρόνια, τα παιδιά των γυναικών και από τις δύο ομάδες εμφάνισαν άσθμα με την ίδια συχνότητα καταρρίπτοντας τον μύθο ότι η βιταμίνη αυτή προστατεύει τα έμβρυα από το να αναπτύξουν τη νόσο.

Τη βιταμίνη αυτή την συνθέτει ο οργανισμός μας με την βοήθεια της έκθεσης του δέρματος στον ήλιο αλλά οι βασικές διατροφικές πηγές της είναι τα λιπαρά ψάρια, το κόκκινο κρέας, τα αβγά, τα μανιτάρια, τα γαλακτοκομικά (ειδικά τα εμπλουτισμένα), κάποιοι ξηροί καρποί, η σοκολάτα και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Το παιδικό άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή των αεραγωγών και έχει αποδειχτεί ότι κάποια παιδιά έχουν γενετική προδιάθεση για την εκδήλωσή του. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν έρθουν σε επαφή με κάποιο εκλυτικό παράγοντα που ξεκινά φλεγμονώδη διεργασία στους βρόγχους (πνεύμονες).

Σχετικά Άρθρα