ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι προκαλεί τις διαταραχές πρόσληψης τροφής στους εφήβους;

10 Νοεμβρίου 2023, 10:00

images

Οι διατροφικές διαταραχές που δεν θεραπεύονται στους εφήβους, μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και μπορεί να αποβούν θανατηφόρες. Οι κηδεμόνες και τα μέλη της οικογένειας, μπορούν να μάθουν για τις διατροφικές διαταραχές για να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη και να βοηθήσουν την ανάρρωση του εφήβου.

Μία διατροφική διαταραχή είναι μια συνεχής δυσλειτουργία της διατροφικής συμπεριφοράς που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική ή ψυχική υγεία. Οι διαταραχές που μπορούν να επηρεάσουν τους εφήβους, περιλαμβάνουν τη νευρική ανορεξία, τη νευρική βουλιμία, τη διαταραχή υπερφαγίας και τη διαταραχή αποφυγής/περιοριστικής πρόσληψης τροφής.

Οι διατροφικές διαταραχές αρχίζουν συχνά στην εφηβεία ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Οι αιτίες κατά την εφηβεία είναι πολύπλοκες. Ωστόσο, ένας συνδυασμός παραγόντων μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει διατροφική διαταραχή, όπως:

-Βιολογικοί παράγοντες: Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η γενετική διαδραματίζει ρόλο στην ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών. Η σεροτονίνη μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών λόγω του ρόλου της στη ρύθμιση της διάθεσης και της όρεξης.

-Κοινωνικοπολιτιστικοί παράγοντες: Τα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτιστικές αξίες που προάγουν την αδυνατότητα μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών στους εφήβους.

-Αναπτυξιακοί παράγοντες: Διαταραχές στην τυπική ανάπτυξη κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να αναπτύξει κάποιος μια διατροφική διαταραχή.

-Παράγοντες συμπεριφοράς: Ορισμένοι τύποι συμπεριφορών, μπορεί να οδηγήσουν σε διατροφικές διαταραχές. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2020 προτείνει ότι η ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών, μπορεί να προκύψει μετά από την τήρηση μίας δίαιτας.

-Ψυχολογικοί παράγοντες: Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία δηλώνει ότι οι διατροφικές διαταραχές συχνά συνυπάρχουν με καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως οι διαταραχές της διάθεσης και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD).

Σχετικά Άρθρα